laurel way by whipple russell architects 01LaurelWayexterior (1) 02LaurelWaygarage 03LaurelWaygarage 04LaurelWaywalkway 05LaurelWaymoat 06LaurelWaypool 07LaurelWaypool 08LaurelWayaerial 09LaurelWayfrontentry 10LaurelWayfrontentry (1) 10LaurelWayfrontentry 11LaurelWayentry 12LaurelWayliving 13LaurelWayfamily 14LaurelWaydining (1) 15LaurelWaydining 16LaurelWaykitchen 17LaurelWaykitchen 18LaurelWayindooroutdoor 19LaurelWaypool 20LaurelWaypool 21LaurelWaypowder 22LaurelWaystairs 23LaurelWaymasterbed 24LaurelWaymasterbed 25LaurelWayview 26LaurelWaymasterbath 27LaurelWaymasterbath 28LaurelWaymastercloset 29LaurelWaymoat 30LaurelWayguesthouse 31LaurelWayview 32LaurelWayguesthouse 33LaurelWayguesthouse 34LaurelWayguestbed 35LaurelWaybath 36LaurelWayglassfloor 38LaurelWayglassfloor 39LaurelWaywine 40LaurelWaytheater 41LaurelWaytheater 42LaurelWayentry 43LaurelWaygolf 44LaurelWaymoat 45LaurelWayexterior 46LaurelWayfront 47LaurelWayfront 48LaurelWayview_0

One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experience with its own depth of architecture. Central to the composition are many of Marc Whipple’s signature elements, one being the use of texture; smooth next to rough stone, rich wooden panels against glass, and glass reflecting water. The immediate experience upon entering the house is its inherent weightlessness – the sense that the walls appear to float as panels and you are always connected to the outdoors. This is achieved with adherence to precise symmetry of beams, support panels, tiles, and sightlines, and also that walls do not meet the ceilings – a one-half inch gap is left that helps achieve the effect.

These elements play up the horizontals and verticals of the house while movement and curves come from the three tiers of greenery and two water channels that surround the house giving it the look of an island floating against the blue California sky. The moat-like water surround is more than an artistic inspiration; it adds the feeling of a protective secure boundary without obstructing the views in any way. It also provides an innovative water feature visible from the interior while adding a highly dramatic dynamic to the entire design.

beverly hills, ca

http://www.whipplerussell.com/architecture/laurel-way

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s