Balint House by Fran Silvestre Arquitectos

 

House BALINT, 46117 Bétera, Valencia, Spain

054 fran silvestre arquitectos

PORTADA

FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_002FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_004FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_023FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_016FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_017FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_022FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_003FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_010FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_025

032 fran silvestre arquitectos028 fran silvestre arquitectos022 fran silvestre arquitectos011 fran silvestre arquitectos015 fran silvestre arquitectos017 fran silvestre arquitectos012 fran silvestre arquitectos025 fran silvestre arquitectos019 fran silvestre arquitectos016 fran silvestre arquitectos014 fran silvestre arquitectos029 fran silvestre arquitectos

FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_000FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_020FRAN_SILVESTRE_ARQUITECTOS_VALENCIA_BALINT_HOUSE_011

From the architect

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project.

The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.

The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place’s topography.

Z:1_EXPEDIENTES243.12_GBL6_proyecto PORTFOLIO1-PLANOS14110Z:1_EXPEDIENTES243.12_GBL6_proyecto PORTFOLIO1-PLANOS14110

This slideshow requires JavaScript.

The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.

Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn’t require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.

Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.

Architects: Fran Silvestre Arquitectos
Collaborators: Fran Ayala, Ángel Fito, Adrián Mora, Jordi Martínez , Maria Masià
Technical Architect: Carlos García
Art direction: Adrián Mora Maroto
Interior Design: Alfaro Hofmann
Construction : Construcciones Alabort
Photographs: Diego Opazo

http://fransilvestrearquitectos.com/Proyectos/089%20casa%20balint/fotos.php

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s