HOUSE IN LA CAÑADA by Ramon Esteve Estudio as Architects

diseno-casa-rustica

The house in La Cañada is placed on a residential area very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house.

The origin of the project is the need of selfenclosed house, protected from the exterior but also fluid and opened to the depth of the garden

The square-plan layout is pierced by several perforations with different aims. The first of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter. Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium. This courtyard fulfils three different uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by reflecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the entrance of sunlight. In the same veranda there are different living zones for summer or winter according to the sun exposure. In order to highlight the horizontal character of the house, there is only a storey above the ground level.

A great welcoming feeling is achieved because the house has got a really human scale. The service rooms are located on the basement storey, which gets light and ventilation through a sunken courtyard on the north façade.

Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way. The interior of the house has been designed to be fluid and continuous. The furniture, such as the pass-through fireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms. The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard. The sensation of fluidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits.

The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls. By this means, the sun exposure and the views from outside can be controlled. The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features. The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete.

Water is used as another building material. Both the sheet of water in the entrance and the lengthwise pool make the space look wider and cool the environment. Each and every element, from the architecture that gives shape to the building until the smallest detail, follows the same philosophy and uses the same language. Al the furniture in the house has been designed by Ramón Esteve Estudio.

1casadisenominimalista2casarustica3casalujoportada5terrazacasadisenocasa-blanca-disenocasa-con-jardincasa-con-jardin-de-disenocasa-de-campocasa-diseno-minimaldiseno-casa-rusticahabitacion-disenojardin-lujo-disenopiscina-lujo-disenosalon-de-lujoterraza-casa-disenoterraza-de-disenoterraza-de-lujoterraza-diseno-minimalistawpiscinadeensueno

zPlanta_BajazPlanta_Stano

Source :

http://www.ramonesteve.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s