Bedford Gardens, London by Nash Baker Architects

A luxurious family home in Notting Hill, featuring a dramatic helical staircase, a spacious basement, pool & home cinema

Location: Royal Borough of Kensington and Chelsea /Londres / Royaume-Uni / 2014

b79280adff235c86-0181This property was one of 14 semi-detached houses dating from the early 19th Century. The properties were some of the earliest to be built on the street and historically had large gardens backing onto Campden Street to the North. Over time, mews houses were constructed at the end of their gardens and extensions added to the original houses. By 2011 this particular house had been altered almost beyond recognition creating a nonsensical and dark internal layout with a two very small rear courtyards for a garden.

Nash Baker Architects successfully obtained planning consent to demolish the two existing properties on the site, retain the historic façade of the 19th Century house, and create a single luxurious family home.

Visitors enter the property through a new landscaped front garden to a formal entrance. Once inside they are drawn into the wide entrance hall where they discover a dramatic stone clad helical staircase cutting through the building and dropping natural light into the heart of the house. Off the main hall you find both a traditional reception room and a contemporary, light filled, family living room that overlooks the lush courtyard garden, both with 12 foot ceilings. The luxurious master bedroom occupies the majority of the first floor and provides attractive views down into the garden. A further 4 bedrooms on the first and second floors provide family and guest accommodation.

The adjoining mews house has also been re-built in a contemporary style providing ancillary accommodation (2 additional bedrooms and bathrooms). It is connected to the main house via a sculptural white staircase rising from the new 300sqm basement below. This large, spacious basement accommodates a well-appointed pool and spa, family media room, and formal entertaining space, and also includes a second ‘catering’ kitchen, large staff flat and plant and utility rooms.

The two elements of the house are linked at ground level by a tranquil garden designed by award winning international garden designer Luciano Giubbilei. Restrained planting, in conjunction with the ambient sounds of the reflective pool help to create a calm oasis within the city.



Design Team

Structural Engineers – Carter Clack Consultant Engineers

Interior Designers – De Salles Flint

Garden Design – Luciano Giubbilei

Water Feature Design – Andrew Ewing

Lighting – Lighting Design International (Sally Storey)

Audio Visual – Robert Taussig

Main Contractor – Bancroft Heath

Basement sub-contractor – Basement Force

Architectural Metal Work – John Desmond

Photography – Will Layzell Photography


Nash Baker Architects

“Established in 1978, Nash Baker Architects has a long experience dealing with London’s unique challenges, creating a wide range of solutions to suit unique contexts and our client’s needs. Being based in West London we are passionate about the city, and interested in the architectural complexities associated with it. However we are not exclusively London focused and we enjoy solving design challenges wherever they may be.

We believe the built environment is an important part of our heritage and value the influence it has on our daily lives. However, we also recognise that it has a huge impact on the natural environment, which must also be treasured. As architects, we are interested in finding solutions to minimise the environmental impact of our work whilst producing high quality design.

We take a pragmatic and long-term view on sustainable issues and do not encourage the use of green technology in a bolt-on way or afterthought. Instead, we like to take a holistic view to sustainable design; where the whole project is considered from the outset.

Most of all we enjoy working with people. We believe that great design stems from an understanding of our clients; their aims, dreams and ambitions – their ‘brief’. And, it is through constant dialogue and feedback from our client’s and other professionals that the most innovative solutions are achieved. Our projects have been successful when the clients’ brief, the history and nature of a site come together to inform the design at every level.”

http://www.nashbaker.co.uk/profile


Source :

http://www.nashbaker.co.uk/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s