VILLA K IN THE MOROCCAN MOUNTAINS BY STUDIO KO

The Villa K, Tagadert Berber Village, Marrakeshcactii-alongside-villa-k-in-tagadert-mountains-in-moroccoThe Villa K was designed with a true respect towards its landscape. The land, a long North-South stripe of rocks and sand, with a slope on both sides, gentle to the south and steep to the west, creates a strong matrix for the project.

Located at the very end of a traditional village facing the Atlas Mountains, its earth blocks create an enigmatic first impression when seen from below. Echoing old surrounding houses, those volumes constitute the ultimate built layer of the village before the great emptiness.

After reaching the main level located on top of an outdoor stairway, a black infinity pool brings the sight far south. Crossing the pool, in a not-entirely orthogonal angle, the house lies, single storey building protected from the sun by a cantilevered pergola made of iron and raw cedar wood, surprisingly wide open onto the scenery.

The simplicity of the design enables to experience a very intimate relationship

to Morocco : endless wheat fields, sheep grazing peacefully, a wadi twisting among the centennial olive trees by a not-so-far oases.

The sharp swimming pool reminds of those old watering basins existing in the surroundings. It stretches itself as to reach and embrace the mountainous skyline, making it the point of its own geometrical composition.

While nature around changes, from green winters to golden colored harvesting season, from dry and sandy summers to muddy rainy winter days, the Villa K remains the same.

A silent block of earth on the edge of a sloppy land.


ultra-minimalist-kitchen-surface-and-sink-in-villa-kstudio-ko-villa-k-infinity-pool-in-tagadert-morocco-682x1024view-from-living-room-of-villa-k-683x1024415villa-k-living-room-by-studio-ko416minimalist-living-room-of-villa-k-by-studio-ko-in-tagadert-moroccomodern-cubic-composition-of-villa-k-in-traditional-clay-material-745x1024water-channels-amongst-villa-ks-clay-volumes-731x1024view-through-villa-k-by-karl-fournier-and-olivier-marty-745x1024villa-k-infinity-pool-with-view-over-moroccostudio_ko_vk5_05studio_ko_vk5_02studio_ko_vk5_07studio_ko_vk5_01414409407405




 

All images and information courtesy of Studio Ko; © by Studio Ko; All images by Daniel Glaser


1_studiokofinal01_913613736_north_499x_white

Studio KO is a partnership between Karl Fournier and Olivier Marty, two french architects with a unique style that blends minimalism and traditionalism. The highly sought after duo have recently presided over the transformation of Marylebone Fire Station into the Chiltern Firehouse hotel, but in my opinion their finest work lies in a series of villas and houses they designed across France and Morocco.


http://www.studioko.fr/

Advertisements

One thought on “VILLA K IN THE MOROCCAN MOUNTAINS BY STUDIO KO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s