CASA TILL BY WMR ARQUITECTOS


Location : El Arco, Navidad, Libertador General Bernardo O’Higgins Region,Chile

Year: 2014


Architects: WMR Arquitectos

Architect in Charge: Felipe Wedeles, Jorge Manieu, Macarena Rabat

Area: 185 sqm

Manufacturers: B&P, Behr, Cerecita, Indalum

Photography: © Sergio Pirrone


The clients wanted a small weekend shelter. They are a German-Chilean couple.

The location is a coastline of cliffs, 10 kilometers long and 200 metres high where buildings have never existed. People from this zone have always harvested “cochayuyo” (Chilean seaweed) and seafood. Access to the beach is made by difficult paths which take a long time to go.

The house is located on a special point of the cliff. There are fractions to the west, east and north of the house, generating a island situation.

The house was projected in a 3,2 meters x 3,2 meters wooden modules where all the skeleton (beans and columns) are visible. The whole skeleton is impregnated with carbolineum (black color) and the cladding of the walls in dark brown. The interiors were worked with white walls and ceilings. The floor is made of wood. The construction was considered in a simple way, only with local wood and labor.

Two bedrooms, the living room, dining room and the kitchen shared the same place. During the day, these rooms dialogue and generate a pretty flexible use. At night, big doors can be moved and provide privacy to the bedrooms.

The volume is 6 x 12 meters big. To the west, north and south side, terraces were designed to take advantage from the different intense of the sun. In these terraces we used 2”x6” slats, and 2” separates from each other. This gives texture to the shadows. On the roof, there is a 100% sunny terrace.

To the south, there is a “cuba”, it is a sort of wooden jacuzzi, where the water is warmed with fire. This cuba is connected with a ramp to a guest house.

The site is very strong, to the west the pacific ocean from a very high point of view. To the north, south and east orientations, there is view of the cliffs.

WMR Arquitectos



sergio_tillcortes_feljormac_710
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_416
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_373
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_304
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_301
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_705
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_352
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_571
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_548
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_701
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_600
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_723
© Sergio Pirrone
sergio_tillcortes_feljormac_597
© Sergio Pirrone

All images courtesy of WMR Arquitectos| © Sergio Pirrone


WMR Arquitectos


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s