EL PORTET HOUSE BY RAMON ESTEVE

 


Casa El Portet : Ramón Esteve Estudio
Audiovisual production : Alfonso Calza


Location : Moraira-Teulada, Alicante, Spain
Year : 2016
Surf : 246,45m2


re_el-portet-01-alfonsocalza


casa-mediterraneo1

The House of El Portet is located on a narrow and elongated plot in a residential area of Moraira.

It has distant sea views, through a wooded area.






A POETIC SPACE

The elongated shape of the plot determines directly the outline of the house, composed of a set of prisms in different sizes, attached and set back following the main direction of the plan so that it is closed to the adjacent houses and opens to its own garden.


re_el-portet-05-alfonsocalzare_el-portet-03-alfonsocalzare_el-portet-02-alfonsocalzare_el-portet-16-alfonsocalzare_el-portet-15-alfonsocalzare_el-portet-14-alfonsocalza


“Each volume slides on the next one to create a connection between interior and exterior in the interstices of each room, thus generating a richer space, with lighting and ventilation, and to mark the independence of the different spaces without losing continuity between them.” Ramón Esteve


re_el-portet-13-alfonsocalzare_el-portet-12-alfonsocalzare_el-portet-11-alfonsocalzare_el-portet-10-alfonsocalzare_el-portet-09-alfonsocalzare_el-portet-08-alfonsocalza


BREAKING DOWN THE SURFACE

The smaller dimensions have only one floor and they hold the public functions of the home, such as the living room, the dining room or the kitchen, facing the garden and the pool, through a cantilevered veranda. The bigger dimensions have two floors, with private functions and nearby rooms, such as bedrooms, on the upper floor.


“The dimensions of the house are visually enlarged by the addition of the space of the garden, which serves as a big background stage” Ramón Esteve


web


In the central area, a double height area encloses the entrance and the hall. It towers over the other prisms and marks the entrance through its materiality, a sturdy stone wall that gives access on a larger scale.


PLANS





PROJECT CREDITS

Location | Moraira (Alicante)
Year| 2016
Surface | 246,45 m2 m2

Architect
Ramon Esteve

Technical Architect
Emilio Pérez

Collaborators
Anna Boscá
Victor Ruiz
Estefanía Pérez
María Martí

Collaborators
Tudi Soriano

Constructor
NUAM Levante

Project Manager
Oscar Rivas

Source: Ramón Esteve Estudio


PLAÇA PERE BORREGO I GALINDO 7 . 46003 VALENCIA . SPAIN . TEL +34 963510434

foto2016


Source: Ramón Esteve Estudio

http://www.ramonesteve.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s