Mani Tower House by Z-level

Restoring and adding to a tower-house, converting it to a traditional rental villa in Mani, Peloponisos

Year : 2011


Honorable mention in Domes Awards  2015 “Best built work 2011-2014″

Photography: Babis Louizidis


mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-2-980x734

by  Z-level Architecture

The tower-house is located at Exo Nyfi, an abandoned traditional settlement in Eastern Mani with stone towers. Positioned on the hill the house looks out over the Mani landscape with views of olive groves and the sea.Initially an abandoned megalithic two-storey building dating from the 18th century, cut off from the road with access only over a stone-paved path; the ruin was located in a garden with olive trees, carob trees and prickly pear cacti, nestled in the embrace of the hillside with a cave. To the east, the yard abutted a 16th century tower, which is a historical monument, and alongside there was a Byzantine chapel with 12th century wall paintings.

The main challenged faced in the design process were how to create a dialectic relationship between the building and its historical background and how to introduce the addition to the existing building and the web of the traditional settlement. The goal of the design was for a spare renovation of the tower-house and its conversion into a holiday villa that exuded a primordial spirit of place. The residence was designed to function as a starting point and a place to familiarise oneself with the natural beauty of Mani as well as its cultural wealth, helping in this way to shed light on the traditional settlements in the area and try to bring them back to life, as they have slowly been abandoned with the passage of time.


9arc_5371pan_non


The complete lack of infrastructure (access, water, waste disposal, continuous electrical power supply) made self-sufficiency, ecological management and bioclimatic design mandatory, which go hand in hand with the traditional ways of dealing with the poverty of the land and a focus on only what is absolutely necessary.
The design took shape taking the limited construction capacity into consideration at all stages.  Access difficulties required that on-site means and resources had to be used and managed.

“Maina” was designed in accordance with vernacular housing types in the conservation listed settlements of Mani, in order to fit in with existing buildings in the village. In shaping the outdoor areas, a different vocabulary was utilised from that of the building, in order to set up an interactive relationship between the direct physical and historical landscape and the building’s new intended use.



The original building was maintained as a long narrow volume, which unfolds perpendicularly to the topographic contour lines of hillside, as do the other houses in the settlement, looking out to the sea and the east. It includes two levels with a total surface area of 88 sq.m. The new addition comprised a second long narrow volume added adjacent to this old building, maintaining the same vertical relationships with the landscape relief, adding 62 sq.m.  All three levels of the residence constitute single spaces, and suitable placement of openings ensured natural light and ventilation during the hot Mani summers. This gives rise to either a single holiday villa or two independent units. Each level has independent access to the outdoor areas, each designed individually according to ambient sunlight and the natural landscape.


mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-9-980x653mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-5-980x1471mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-10-980x1471


This Mani tower-house is a building created in successive phases over time, in order to cover the spatial requirements of its various users.

Its recent conversion to an ecologically-minded holiday villa is intended to leave a light footprint on the long history of the building and to open up a dialogue between travellers and place.


mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-22-980x1471mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-21-980x653mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-20-980x1471mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-19-980x1471mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-18-980x653mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-17-980x1471mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-16-980x1470mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-14-980x658mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-23-980x653mani-tower-house-in-greece-from-z-level-studio-24-980x1471





Z-level

IS AN ESTABLISHED PRACTICE IN ATHENS,
FOUNDED IN 1994 BY ELENA ZERVOUDAKIS*,

WORKING ON AN EXCITING RANGE OF PROJECTS RELATED TO ARCHITECTURE, DESIGN AND PLANNING


z-level
ELENA ZERVOUDAKIS studied Architecture in Paris

(UP1 Paris-Villemin), specialized in cultural buildings and events. She completed her diploma in advanced studies  in landscape architecture ( DEA Paris School of Architecture La villette – UP8). She worked in Paris at the interior architecture agency of Rena Duma and the architectural office Fabre-Perrotet, specializing  in cultural buildings (Theatre de Chaillot, Theatre de Bobigny, Cinemas UGC).


CONTACT

Kolokotroni 60, 10560 Athens, Greece

Tel:+0030 210 3313047
Fax: +0030 210 3236854
Email: ezerv@z-level.gr


Source :

http://www.z-level.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s