TULA HOUSE BY PATKAU ARCHITECTS



Location : Quadra Island, British Columbia, Canada

Internal area : 418 sqm

Date of occupation: 01/2016


Tula House RIBA Award for International Excellence 2016


This slideshow requires JavaScript.


Architects : PATKAU ARCHITECTS

Design Team :

John Patkau, Patricia Patkau, and David Shone with Mike Green, Dimitri Koubatis, and Greg Boothroyd, James Eidse, Marc Holland, Tony Mah, Henry Murdock, Ben Raimes, Thomas Schroeder, Craig Simms, Tony Wai.

Patkau Architects is an architecture and design research studio based in Vancouver, Canada. We explore the richness and diversity of architectural practice, understanding it as a critical cultural act that engages our most fundamental desires and aspirations.

The practice is led by four principals: John Patkau, Patricia Patkau, Greg Boothroyd, and David Shone; and three associates: Shane O’Neill, Peter Suter, and Michael Thorpe. Their comprehensive involvement throughout all phases of design and construction consistently results in projects recognized for architectural innovation and quality.

In over 35 years of practice, the studio has been responsible for a wide variety of project types, ranging in scale from art installations to major urban buildings. Current work includes the Polygon Gallery in North Vancouver; the Audain Art Museum in Whistler, the Yasodhara Ashram in Kootenay Lake; the Capilano Library in Edmonton; the Faculty of Music in Winnipeg, and several private residences.

The practice is also actively engaged in architectural research. Our current work explores the potential resulting from the response of materials to applications of force. A compendium of these investigations will be published in Material Operations, a forthcoming book by Princeton Architectural Press.


TULA HOUSE


Contractor : J TOELLE CONSTRUCTION LTD

Structural Engineers: PETERSON GALLOWAY LTD

Mechanical Engineers : HIRSCHFIELD WILLIAMS TIMMINS LTD

Photographer : JAMES DOW, PATKAU ARCHITECTS


tula_ext07

tula_ext05


Perched 44 feet above the Pacific Ocean on a remote island, the Tula House reflects the casual irregularity of the sites rock ledges, beach, and forest in both its geometric and spatial order.

The topography of the site is highly irregular; the prospects diverse. Views to the east stretch over the open water and islands of the Strait of Georgia to the mountain ranges on the mainland of British Columbia. Views to the south overlook a small tidal basin. Moss covered basalt hills are interspersed among treed expanses and richly vegetated crevices, valleys and swales. Stands of red alder and big-leafed maple enliven the predominantly dark Douglas fir forest. The shoreline below the house is littered with the flotsam and jetsam of the ocean where logs and rocks have been tossed around by the tides and storms like a child’s game of “pickup sticks”. One site is actually many sites.

The house cultivates a sense of dwelling with, and within, such diversity. Low rock walls edge a gravel approach to the house. A loose arrangement of concrete walls, clad in staggered fibre-cement panels, begins to describe space. These panels are charcoal in color, so that from a distance the house visually recedes into the dark forest. The roof, planted in moss and native ground covers, appears from above to be continuous with the surrounding ground plane.

Groundwater flows continuously through the site, and is captured momentarily within an entry courtyard. The ground plane of the courtyard and interior floor of the house are large shard-like concrete plates. Within the house, a series of slowly unfolding concrete walls define and channel the flow of space through to ocean views. This primary flow is diverted in passage by eddies of secondary space which branch off, separating and focusing moments of diversity in the site: the small tidal basin off the kitchen nook, a ledge of moss covered rock in the bedrooms, a view back from the court to a swath of deciduous trees.

Above, a steel-framed roof mirrors the order of concrete walls and floor plates. Narrow skylights project lines of light at oblique angles through space. At the cliff-edge, the solidity of concrete floors is left behind. A steel-framed, wooden deck cantilevers into the air. While an uninterrupted expanse of glass takes in distant, sublime views of the Straight, glazed apertures in the floor of the living room deck open vertiginously to the textures and sensual immediacy of beach and ocean below. Millwork elements float freely within the spaces like the flotsam and jetsam on the beach.

PATKAU ARCHITECTS


MODEL


tula_mod06


tula_ext08tula_ext09tula_ext11tula_ext04tula_ext03tula_ext02tula_ext-14tula_ext12_parkingtula_ext13-entry2tula_ext06tula_ext10


PLANS


peterson tabloid.ai


INTERIOR


tula_int01tula_int03tula_int08tula_int02tula_int05tula_int04tula_int06tula_int10tula_int09tula_int07tula-house-patkau-architects-james-dowtula-house-patkau-architects-james-dowtula-house-patkau-architects-james-dow-c



RIBA AWARD FOR INTERNATIONAL EXCELLENCE 2016

Read more : https://www.architecture.com/Awards/InternationalPrize2016/TulaHouse.aspx


CONTACT PATKAU ARCHITECTS

Vancouver Office: Victoria Office:
1564 West 6th Ave #322-560 Johnson St
Vancouver BC Victoria BC
Canada V6J 1R2 Canada V8W 3C6
tel 604 683 7633 tel 778 829 4842
fax 604 683 7634 fax 604 683 7634

Source :

http://www.patkau.ca/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s