A dilapidated old town house thoroughly rebuilt and renovated by JUMA architects

This slideshow requires JavaScript.


Project L


Location : Bruges, België, 2015


A dilapidated old town house was thoroughly rebuilt and renovated by JUMA architects with due respect for the past.
The proximity of the water adds to the serene atmosphere that permeates the streetscape.

This feeling is brought inside through the refined and well-balanced design JUMA realized for this special project.

Although the house is located in the city centre, it welcomes one with an immediate feeling of tranquillity. The design is sophisticated and pure and conveys a sense of understated luxury through its detailing and use of beautiful materials.

The façade was fully restored to its former glory through an elaborate process of sandblasting and liming. The wooden windows were renovated according to the original model and fitted with soundproof glass.

The entrance door is original and was painted in high-gloss black, as were the garage door and dormers, forming a stark contrast with the light-coloured façade.

Entering the house is pure enjoyment as one’s gaze is immediately drawn to the rear patio overlooking the swimming pond. The patio has a covered terrace with an integrated fireplace and sauna. This cosy outdoor area is used intensively throughout the whole year.

 

The interior is furnished with many custom-made furniture pieces that create a quiet overall effect.

The subtle colour palette was applied throughout the house and brings unity.

JUMA architects also selected the loose pieces of furniture and often opted for round, soft shapes to create a cosy and inviting whole.

All wiring and plumbing were replaced, providing this house with every modern comfort. A home automation system was installed and the heating system was concealed where possible through a clever use of convectors or underfloor heating.

In those areas where the concealing of heating devices proved impossible, elegant, cast iron radiators with brass fittings were installed. These fit perfectly with the aged feel of the townhouse.

Finally, there is the wonderful aged parquet with wide boards that gives this project maximum allure. The details make the difference.

JUMA architects

Pictures © Cafeine



JUMA architects

 

 mathieu luyens & julie van de keere


juma-about-04.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s