Balnarring Retreat by Branch Studio Architects

This slideshow requires JavaScript.


PRIVATE RETREAT / STUDIO

ARCHITECTS : Branch Studio Architects


LOCATION: BALNARRING, VICTORIA, AUSTRALIA

YEAR : 2016


Photography: © Peter Clarke


From the very first discussion with the client it became apparent that this building would need to be specifically non-specific in its apparent program, a space that could be nothing one minute and everything the next, required to regularly and effortlessly switch between an empty nondescript shell of limitless possibilities to a fully functioning private residence,  – a knitting studio, a reading room, weekend drinks with the neighbours, yoga, christmas day lunch.

At the heart of it all was the idea of retreat, a slow moving space that would provide a haven from the hectic paces of modern life, a slow building for slow living.

The response to the open-ended brief for a non specific ‘studio and retreat space’ was to create flexibility through adaptability. the idea that the space can be divided or united depending on the requirements of that given moment.

Purposefully lo-fi, The Retreat embraces a low-tech aesthetic towards the operation of the building itself, fully embodying the idea of retreat and slowing down. Celebrating craftsmanship and integrity of materiality instead of technology, every wall of the building have been designed to contain components that manually fold, open and close to manipulate the space and transform the program of the building. Rather than pressing a button on a remote control, the inhabitant must fold and unfold the various components by hand, mindfully manipulating the very space they inhabit and therefore becoming a part of the space, not the master of it.

The connection with place, in this case nature, is an important element… the relentless croak of the frogs, the mesmerising water reflections that dance on the ceiling, the ducks and other water birds paddling past and the dense greenery swaying in the breeze.

The south wall contains the fold away bed and houses a desk, book shelves, general storage and also conceals the air conditioner.

The east wall has a series of flaps that unfold and work together to create a long table while also revealing the shallow storage between the stud wall framing behind.

The west wall houses the kitchen, the main work space (consisting of a large desk area incorporating large concertina doors to conceal the ‘everyday mess’ of a study space, a flap that folds down to create a standing desk utilising the sunken floor area to the north) and a hidden door leading to the bathroom.

Immediately in front of the glazed north wall is the sunken ‘day bed’ providing multiple options for sitting and watching the ducks. A series of plywood boxes have been designed to ‘infill’ the sunken section, providing a larger usable area for parties and gatherings by creating a consistent floor level when in place, while also providing a versatile option for additional tables and seating when removed from the recess and placed throughout the space.

Branch Studio Architects

15balnarring_no1_0301
© Peter Clarke
08balnarring_no1_0357
© Peter Clarke
03balnarring_no1_0243
© Peter Clarke
04balnarring_no1_0148
© Peter Clarke
12balnarring_no1_0194
© Peter Clarke
13balnarring_no1_0206
© Peter Clarke
14balnarring_no1_0225
© Peter Clarke
17balnarring_no1_0169
© Peter Clarke
18balnarring_no1_0268
© Peter Clarke
06balnarring_no1_0638
© Peter Clarke
20balnarring_no1_0017
© Peter Clarke
21balnarring_no1_0093
© Peter Clarke
19balnarring_no1_0377
© Peter Clarke
11balnarring_no1_0258
© Peter Clarke
10balnarring_no1_0315
© Peter Clarke
02balnarring_no1_0041
© Peter Clarke
01balnarring_no1_0006
© Peter Clarke
16balnarring_no1_0306
© Peter Clarke
07balnarring_no1_0467
© Peter Clarke
05balnarring_no1_1173
© Peter Clarke

All images courtesy of Branch Studio Architects | © Peter Clarke


Branch Studio Architects


téléchargement.jpg

Brad Wray and Nicholas Russo, co-founders of Branch Studio Architects


CONTACT

STUDIO
LEVEL 02 SUITE 06
73A RUPERT STREET
COLLINGWOOD
VIC 3066

P. 03 9419 2300

STUDIO@BRANCHSTUDIOARCHITECTS.COM

VISIT :

Branch Studio Architects


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s