F House by Pitsou Kedem Architects

This slideshow requires JavaScript.


F HOUSE

 


 


Location: Savyon, Israel

Area : 700.0 sqm

Year : 2016


f_house_040


Architects:  Pitsou Kedem Architects

Design team: Pitsou Kedem, Hila Sela
In charge architect: Hila Sela
Project manager:Assaf Lupo ltd.
Lighting design: Orly Avron Alkabes
Styling for photography: Eti Buskila
Photography: © Amit Geron



Since the dawn of history, ‘public’ architecture – the architecture constructed by institutions of church and state, served as a tool in shaping the consciousness of the masses. Its massive dimensions, layout of spaces, and choice of materials, were all done with the objective of creating in the viewer and visitor a sense of moving between dimensions – from the day-to-day, the simple and the often inferior – to a place that is sublime, inspiring and of awesome majesty – homes to those among the people raised to privilege– the representatives of God on earth.

The Pharaohs in Ancient Egypt, influenced by the Nile which flows in linear manner, designed their temples as a voluminous physical experience. En route, temple visitors move over long stretches that become more convoluted and ever deeper, passing through spaces where each exposes a clue to the next, and where each transition appears to take you closer to the exalted and the shocking, which only the favored will get to see.

Western modern architecture sought to break free of its propaganda-based foundations and serve as a reflection of the values of a society, its culture, and its technological capabilities. It is intended to serve the public and the objectives of a nation’s government – no longer in the form of holy places, but as functional public buildings that are welcoming and democratic in nature. Accordingly, the importance of changing the mind-set of the visitor has been almost entirely absent from the design discourse in recent centuries.

When it comes to ‘grassroots architecture’ – namely, the architecture used in planning private residences – the experience of a change in consciousness upon entering a house is hardly ever thought of nowadays in the design process, having lost its importance quite some time ago. The living spaces and the living room are thus made as one piece, separated from the street by nothing more than a door, both physically and metaphorically.

The house under discussion here is about this experience. It is this dynamic that is generated in its design, explaining it to the visitor simply by placing him or her at its center from the first moment they stand in front of the facade facing the street — an opaque monolithic slab, covered in dark stone. The impermeability of the wall is softened by an avenue of young trees directing the visitor along the length of the paved footpath, directly into an inner courtyard surrounded by a semi-opaque stretch of wood, the first in a series of internal courtyards that form a key principle in the design of the house.

Walking along the path, as indeed the entry into the enclosed grounds, is part of the process of separating from the outside world and contemplating the present moment more deeply. Full attention can now be given to the structure, captured in its spaces like a prisoner – as we stand in front of a large, transparent curtain wall on which we can observe what is going on in the house in absolute transparency, something reserved for visitors invited because they appreciate such loveliness.

Although the facade facing the street is designed as an opaque mass and seems to hold an enigmatic secret, as soon as one crosses the line of the wooden ‘arbours’, the spaces of the house are suddenly visible in all their simplicity. The process of stepping into opaqueness and then catching sight of the private interior as it emerges from the sealed, the hidden, and the monolithic, into an open and light-filled space, would almost seem to confirm that you have entered the place now exposed – the private parts of the house. Here the geometry is simple and minimalist, and is clean and transparent in its form and materials, almost as if it were someone that had turned all his cards face up on the table.

The other internal courtyards, as well as the glass balustrade that encloses the swimming pool, separating it from the other outside spaces, seemingly bring together all the visitor’s experiences into a focused and penetrating experience, one that clearly spells out the boundaries of what is permitted and possible, and defines the house as a private and intimate experience.

Pitsou Kedem Architects


f_house_058
© Amit Geron
f_house_040
© Amit Geron
f_house_065
© Amit Geron
f_house_007
© Amit Geron
f_house_020
© Amit Geron
f_house_033
© Amit Geron
f_house_032
© Amit Geron
f_house_029
© Amit Geron
f_house_034
© Amit Geron
f_house_062
© Amit Geron
f_house_025
© Amit Geron
f_house_060
© Amit Geron
f_house_038
© Amit Geron
f_house_064
© Amit Geron
f_house_035
© Amit Geron
f_house_057
© Amit Geron
f_house_022
© Amit Geron
f_house_046
© Amit Geron
f_house_043
© Amit Geron
f_house_014
© Amit Geron
f_house_041
© Amit Geron
f_house_050
© Amit Geron
f_house_027
© Amit Geron
f_house_091
© Amit Geron
f_house_054
© Amit Geron
f_house_005
© Amit Geron
f_house_070
© Amit Geron
f_house_051
© Amit Geron
f_house_055
© Amit Geron
f_house_098
© Amit Geron
f_house_088
© Amit Geron
f_house_006
© Amit Geron
f_house_090
© Amit Geron
f_house_080
© Amit Geron
f_house_012
© Amit Geron
f_house_001
© Amit Geron
f_house_018
© Amit Geron
f_house_092
© Amit Geron
f_house_075
© Amit Geron
f_house_079
© Amit Geron
f_house_010
© Amit Geron
f_house_076
© Amit Geron
f_house_067
© Amit Geron
f_house_083
© Amit Geron
All images courtesy of Pitsou Kedem Architects | © Amit Geron

Pitsou Kedem Architects


Pitsou Kedem Architects.jpg
Pitsou Kedem Architects

CONTACT

Pitsou Kedem Architect
39 Maze St. Ground Floor Tel-Aviv
T. 03.6204493 F. 03.6292835

Studio: office@pitsou.com
Pitsou: pitsou@pitsou.com
Press: pitsou.press@pitsou.com


VISIT

Pitsou Kedem Architects


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s