QL House by Visioarq Arquitectos

 

This slideshow requires JavaScript.


Location : Faro, Algarve, Portugal

Area : 1240.0 m2

Year : 2016


Architects : Visioarq Arquitectos

Authors : Vicente Gouveia, Pedro Afonso, Nuno Poiarez

Photography by © Fernando Guerra | FG+SG



QL House


The QL House is located in one of the most exclusive areas of Algarve, on the Portuguese southern coast, a singular presence in an essentially residential neighbourhood. From where it was erected it is possible to see captivating surroundings: golf courses, residences, the estuary and, dominating the background, the Atlantic Ocean.


ql_house_photograph_215-1920x1280


The QL House project was an exercise in balancing spaces and landscape integration. The articulation of two overlapping and perpendicular spaces generated not only a particular spacial dynamic, but also different visual relations between full and empty, light and dark – caused by the dynamic of shadows – between private areas, semi-private areas and the view of the surrounding landscape.
Two stories and a basement encapsulate a precise functional program: garden, swimming pool, sun room, living and dining room, bathrooms, a regular kitchen and a summer kitchen, four bedrooms, an office and space for a playroom.
Circulation takes place through a continuous stairway along the indoor garden, which illuminates all the indoor spaces in this home. This nuclear garden structures the direct interaction between the entire indoors and the outdoors, gifting all spaces of the QL House with the luxury of natural lighting.
The spaces were designed to create constant and singular relations between the indoor and outdoor spaces, in a permanent and multifaceted dialogue.
The bedrooms, on the first floor, face the green surrounding landscape, and take advantage of the terrace on the roof of the living room and summer kitchen in order to create areas for contemplation on the top floor. The space occupied by the bedrooms extends in both directions beyond the bounds of the first floor, hovering over the empty space, in a serene and quiet balance.
On one side, a balanced veranda greets the main entrance to the house, on the other side, a pergola provides shade for the living area by the pool and living room, making particularly hot summers more enjoyable.
The main entrance to the house is through a door of unusual dimensions, in line with the imposing scale – one of the singular features of this architectural piece.
White concrete walls formalize the spaces in the QL House, in a chromatic mimicry of the buildings in this region of Portugal – designed with a particularly hot climate in mind.
The natural cork lining, a traditional Portuguese material, is articulated in the connection between the space and the land. The bedrooms, on the other hand, feature slats and motorized metallic shutters in their lateral openings, which filter light without making it impossible to contemplate the surrounding landscape, surely one of the valuable assets of the QL House.
The project was structured primarily with the goal of valuing the relationship between the indoor and outdoor spaces, the creation of complicities between the user and the landscape, and the former with the created space.

Visioarq Arquitectos



PLANS


Visioarq Architects


Visioarq Architects is an architecture and design office that is the reflection of its professionals and its vision of Architecture as an essential discipline to order space from objectives. Our highly motivated and qualified architects and designers fully recognize the importance of professional commitment and creativity.

With a large and diversified portfolio, Visioarq develops and executes from 1998, major projects with intervention in the areas of equipment such as Hospitals, Office and Public Buildings, as well as numerous interventions in the Commercial and Residential areas.

With the systematic use of 3D photorealism from a very early stage, Visioarq has always allowed the anticipation of reality, allowing its clients a true partnership relationship in which it is possible to anticipate, modify and “feel” the work while still in the design phase.


CONTACT

VISIOARQ

Rua Pedro Nunes, IPN – TecBIS, Ed.E

3030 – 199 Coimbra – Portugal

+351 239 722 524 • +351 919 842 552

visioarq@visioarq.pt


VISIT :

http://visioarq.pt/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s