Turner Residence by Jensen Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Larkspur, California, US

Area: 5,302 sq.ft. (+7,710 sq.ft. Decks & Terrace)

Year: 2013



Awards

American Architecture Award for 2015
2015 AIA CC Honor Award
International Design Awards 2013 Honorable Mention



Architect: Jensen Architects

Project Team: Mark Jensen, Frank Merritt, Chris Kalos (project leads)
Ricardo Gonzalez, Robert Pei, Kyle Belcher, Chris Chalmers

Landscape Architect: Terra Ferma Landscapes

Interior Designer: Nicole Hollis Interior Design

Arboricultural Consultant: Urban Forestry Associates

Lighting Controls, A/V: North Shore Consulting

Acoustical: Charles M. Salter Associates

Model Shop: ZdP Models

Photography: © Mariko Reed


The Turners had cherished their previous home, an extraordinary Victorian, but when a rare ridge-top site came available, they began imagining a completely different way of living. They envisioned a house that is beautifully simple and connected to nature, a design that preserves the tree covered site and is mindful of their neighbors and community. Jensen responded with a house that vanishes into the landscape while creating a remarkable setting for family life nestled amongst the oaks.

The house is built carefully into the hill, rather than on top of the hill, to avoid diminishing the ridge or harming the site’s many heritage oaks. This strategy also organizes the program: Private spaces are protected within the half buried lower levels, while above, public areas are open to the landscape, a pavilion enclosed only with retractable sliding glass panels. The long, slender roof plane extends from the building’s core, appearing to float above the pavilion. Clad in mirrored panels the core vanishes in reflections of the surrounding trees.

When the glass walls are hidden away in the core, the living spaces flow out onto the adjacent terraces, landscapes, and panoramas. The living room sits high above the ground and surrounding oaks, opening to private yet expansive views of Mt. Tam and the green terrain. At the northeast side of the house, the dining room, kitchen, pool, and main terrace are effectively fashioned into a seamless indoor/outdoor living area.

Jensen Architects


Turner Residence by Jensen Architects 01
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 02
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 03
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 04
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 05
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 06
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 07
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 08
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 09
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 10
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 11
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 12
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 13
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 14
© Mariko Reed
Turner Residence by Jensen Architects 15
© Mariko Reed

All images courtesy of Jensen Architects



Jensen Architects


CONTACT

Jensen Architects
833 Market Street, 7th Floor
San Francisco, CA 94103
USA
Phone +1 415 348 9650
Fax +1 415 348 9651
 info@jensen-architects.com

VISIT

Jensen Architects


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s