RLW house by Jacobsen Arquitetura

This slideshow requires JavaScript.


Location: Guarujá, Brazil

Total area: 1.604,30m²

Built area: 913,73m²

Year: 2016


 


 

Architects: Jacobsen Arquitetura

OFFICE’S TEAM: Bernardo Jacobsen, Paulo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Rafael de Oliveira, Veridiana Ruzante, Christian Rojas, Guilherme Pucci, Pedro Henrique Ramos, Tatiana Kamogawa, Mariana Ferretti

Landscape: Jundu Paisagismo

Light design: Lightworks

Structural design: João Leão Associados, Engimetal

 

Photos: Leonardo Finotti


The first visit to understand the property revealed the challenge of building a house at this particular location. The natural terrain had a slope close to 45% and was immersed in dense Atlantic Forest vegetation. From the highest point of the lot, we could view the sea above the tree line. The extensive requirements program and the desire of the owners to have a view of the sea from the social area completed our design prerogatives.

We worked initially with physical and virtual mockups of the terrain topography, trying, as subtly as possible, to literally fit the architecture into the original relief, minimizing the project’s footprint on the landscape. At the same time, we avoided a radically vertical volume, unsuitable for a beach house, which in our opinion should not appear to have more than two stories.

Our proposal was to arrange the project in five staggered floors that would be aesthetically independent of each other, where one would never perceive its full height. In this way, the access floor is characterized by a solid volume, covered with rough stone and more mimetized to the ground features. The second floor forms an empty space, where we placed a balcony, a water mirror and family-use areas. The third floor contains the bedrooms and is formed by a pure volume covered by wood panels in balance, on pilotis-type columns.

This block contains the social area, comprised of an overhanging terrace with a swimming pool designed to take advantage of the view. The living room and the balcony are set back from the ground and protected by a slender flat roof with eaves and glass frames. The top floor is formed by an uncovered wooden deck area.

Jacobsen Arquitetura


All images courtesy of Jacobsen Arquitetura



PLANS



 


Jacobsen Arquitetura


Jacobsen Arquitetura

Created by Paulo and Bernardo Jacobsen, Jacobsen Arquitetura today is a point of reference in the development of projects in dialogue with nature, without pre-conceived forms and in touch with its clients’ intentions and desires.

Paulo Jacobsen was Claudio Bernardes’ partner during 25 years in the Claudio Bernardes e Jacobsen architectural firm. Subsequently, with Thiago Bernardes, Claudio’s son, he created Bernardes + Jacobsen. In 2012, Jacobsen already had a depth of experience involving over 800 projects in various sectors, including high quality residential architecture, and the international experience of his son, Bernardo Jacobsen, who had worked with architects such as Christian de Portzamparc, in Paris, and Shigeru Ban, in Japan. Thus was Jacobsen Arquitetura born, which currently is developing approximately 60 projects with a team of 35 professionals divided between the offices of Rio de Janeiro and São Paulo.

Read more here


CONTACT

  • Estrada Das Canoas, 1419
  • São Conrado
  • Rio De Janeiro – RJ, Brazil
  • T. +55 (21) 2274-2700
  • contatorj@jacobsenarquitetura.com
  • Al. Gabriel Monteiro da Silva, 1310 / 061
  • Jardim Paulistano
  • São Paulo, SP, Brazil
  • T. +55 (11) 3087-0600
  • contato@jacobsenarquitetura.com
  • D. João V ST, 24 / 103
  • Freguesia de Campo de Ourique
  • Lisbon, Portugal
  • T. + 351 (21) 0 415 961
  • contato@jacobsenarquitetura.com

VISIT Jacobsen Arquitetura


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s