Somerville residence by _naturhumaine

This slideshow requires JavaScript.


Type: Single-family home

Intervention: Complete transformation

Location: Montreal, Québec, Canada

Year: 2017



Architects: _naturhumaine

Photo credit: Adrien Williams

General Contractor: Sienna Construction


A couple with two young children wishes to renovate a row house dating back to the 1970s. Being part of a set of rowhouses designed uniformly, no changes were brought to the exterior appearance of the house. Contained within a space of 16′-0 ” wide by 47′-0 ” in length, the residence is organized on 4 levels including the basement. The entire layout of the rooms has been completely reconfigured according to the new needs of the clients. An existing triple-height void topped by a skylight illuminates the heart of the house.

A new staircase with a guard composed of black painted steel tubular sections emphasises the verticality of triple height space. A white wall cladded with painted wooden panels installed in a random arrangement adds a dramatic effect to the entire project. Two translucent glass plates provide luminosity to the bathrooms and punctuate the wooden wall on the 2nd and 3rd floors. The original stainless steel suspended light fixtures were painted black and their supports reconfigured more dynamically. The use of pale maple wood for the floors, concrete for the kitchen island and velvety white laminate for the cabinets, contributes to the minimalist spirit of the residence where a specific attention to detail is omnipresent.

_naturhumaine


All images courtesy of _naturhumaine


PLANS



_naturhumaine


STEPHANE_MOBILEStéphane Rasselet

Architect

Stéphane Rasselet graduated from McGill University’s school of Architecture in 1990. After working on major projects in offices in Paris, Stéphane returned to Montreal to gain local experience at Dan Hanganu architects, The Arcop Group, and Lapointe Magne et associés. His experience comprised largely of the conception and realization of large scale rehabilitation of existing buildings such as l’institut d’hôtellerie du Quebec (ITHQ) and the ‘Théatre Espace Libre’. In 2004, Stéphane joined forces with Marc-André Plasse to found _naturehumaine architects. Within the first two years of the practice, they had been finalists in two major competitions : The Cistercian Abbey in Oka, and the theater in Dolbeau Quebec. Stéphane became the principal partner in 2013.

 Read more here


 CONTACT
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s