Jackson Hole II | Wyoming by McLean Quinlan Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location : Jackson Hole, Wyoming, US

 


Architects: McLean Quinlan Architects

Executive Architect: Berlin Architects
Structural Engineer: G&S Structural Engineers
M&E: CN Engineers
Landscape Design: Verdone Landscape Architects
Contractor: North Fork Builders Inc
Photographer: Peter Cook, David Angello


Jackson Hole II | Wyoming

Perched high above the town of Jackson with wide views of the snowcapped peaks and vast valley of the Grand Teton National Park.

Our clients, themselves exceptionally talented designers, embarked on this project after falling in love with the place and set out on a journey to create a beautiful home in this extraordinary landscape.

The detail and feel of the house were developed in close collaboration with our clients. Pebbles were collected locally for the floor of the mudhall and spa. Timber pull handles were designed by our clients and made for the doors, together with benches and loungers to fill the house. The mix of European and American design influences are everywhere. Local fir rafters set against a Danish Douglas fir floor. Sleek Swiss designed glazing open in walls clad in rough brushed local Hemlock timber.

A restricted palette of natural materials and tactile elements were chosen to be improved by the patina of use and age to contribute to the ambience of the house. The smell of timber, the feel of the flooring underfoot, tactile contours of handles and handrails, and the breeze that passes freely through the house when the glass walls are slid open. The experience is sensory and authentic to the place.

Spaces inside are varied and each distinctly different. Downstairs, smaller rooms are intimate and inviting while upstairs larger airy spaces are interrupted by smaller nooks to pause and retreat to, always with a focus to the phenomenal views outside.

The main living space reinterprets the form of a historic settlers homestead – ‘Cunninghams Cabin’ – which stands in the valley below. A symmetrical layout of sheltered rooms sit to either side of a central breezeway. This breezeway space forms the main living area with a timber-lined ceiling, exposed rafters and large minimally framed windows opening onto projecting timber decks. A large double sided fireplace is shared with the adjoining room, while the nook within the kitchen provides a quieter space to connect directly to the outside and the distinctive atmosphere of this special place.

McLean Quinlan Architects


All images courtesy of McLean Quinlan Architects

 


McLean Quinlan Architects


Team

Fiona McLean| MA(Hons) Dip(Arch) RIBA RIAS MCSD

Kate Quinlan| BArch(Hons) Dip(Arch) RIBA RIAS

Alastair Bowden| BSc(Hons), Dip (Arch) RIBA RIAS

Niall McAleenan| BSc(Hons) MArch

Will Mouland| BA(Hons) MArch

Tim Gentry| BA(Hons)

Christopher Terry| BA(Hons) MArch

Read more here


CONTACT

  • London
  • 1 Milliners House
  • Riverside Quarter
  • Eastfields Avenue
  • London
  • SW18 1LP
  • Winchester
  • 2nd Floor
  • The Corner
  • Gordon Road
  • Winchester
  • Hampshire
  • SO23 7DD
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s