Seascape Retreat by Pattersons Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Banks Peninsula, South Island, New Zealand

Area: 110.0 sqm

Year: 2011



Architects: Pattersons

Photography: © Simon Devitt


A romantic beachside cottage is set into a rock escarpment in a tiny boulder strewn South Pacific cove. It is a shelter designed as a honeymoon retreat for paying guests consisting of just three rooms, a lobby, living/sleeping and a bathroom.

This retreat is built using all local materials and is constructed largely from rock quarried near its site with in-situ poured concrete floors and an earth turfed roof. The structure is integrated into the escarpment above to protect occupants from falling debris. The cottage is self-sustainable in respect to on-site water harvesting and wastewater treatment. The project incorporated an extensive reforestation and re-vegetation sub project.

Its plan is an interlocking geometry responding to both near views of the Bay and far views out to Rocky Spires.  It is lined with horizontal macrocarpa wood. This timber forms integrated joinery, wall and ceiling panels behind double glazed low e-glass in storm and shatter proof steel mullions which utilise earthquake resistant sliding heads.

Pattersons


X2620-1400x934
© Simon Devitt
SG14621-1400x948
© Simon Devitt
SCG8772-1400x932
© Simon Devitt
X2572-1400x2100
© Simon Devitt
X2656-1400x2100
© Simon Devitt
X2832-1400x2100
© Simon Devitt
X2922-1400x2100
© Simon Devitt
Digital process : PixSolution
© Simon Devitt
X3176-1400x934
© Simon Devitt
X3239-1400x934
© Simon Devitt
X2231-1400x933
© Simon Devitt


All images courtesy of Pattersons  |© Simon Devitt

seascape_plan


Pattersons


Patterson
ANDREW 
PATTERSON
Director — B Arch (hons), BAS

Andrew heads the conceptual design function of the practice.

In 1988 Andrew represented New Zealand at the New Breed Architectural Exhibition in Sydney and received his first National Award for Architecture in the same year. During his career he has won New Zealand National Awards for Architecture five times.

Andrew approaches people, architecture and the environment as interlinking identities underpinned by the assumption that if a building logically belongs in its ecology, both environment and social, then the people that use that Architecture will feel they belong there.

He is a vivid architectural storyteller with a passion for Maori history and mythology and is a great advocate for Architecture that responds to this history, the landscape and sense of place.

In May of 2012, Andrew was named by the world’s most searched architectural journal, London based World Architectural News, as one of five Architects “whose directional ideas are helping to shape the future of world Architecture”. This achievement is unprecedented in New Zealand’s creative community.

Read more here


CONTACT

Luminous Building 2
22 Garfield Street
Parnell, Auckland 1052

Advertisements

Ness Point House by Tonkin Liu

This slideshow requires JavaScript.


Location: Dover, United Kingdom

Size: 439 m2

Year: 2016


Awards RIBA South East Award 2017


Architects: Tonkin Liu
Landscape Architects: Tonkin Liu

Lighting: iGuzzini
Interior Design: Aedas Interiors

Contractor: Coombs
Structural Engineers: Eckersley O’Callaghan
Environmental / M&E Engineer: Mendick Waring
Quantity Surveyor / Cost Consultant: GPM Partnership
Environmental Consultant: Abba Energy


Ness Point is grown out of the dramatic landscape of the white cliffs of Dover. The undulating form of the plan orientates the internal spaces to different aspects of the landscape beyond. Each room is characterised by its own spectacular view: towards the cliffs along the coast, across the English Channel with the passing ships, and to the rising or setting sun. The texture of the white rendered walls of the building catches the dynamic and ever-changing play of light that reflects off the
 sea below.

Along the sea-facing southern façade, the house rises up towards the sky and
 deep window recesses in the thick wall create sunshade. To the north, flush windows form internal niches in a top lit double-height art gallery. The highly sealed and insulated castle-
like house utilises heat recovery and solar thermal renewable systems to maximise energy efficiency in the winter, whilst the long gallery skylight enables controlled passive cooling in the summer. The bio-diverse green roof slopes down toward the rising site at the back, retaining rainwater and harbouring local wildlife, merging the house with the landscape into which it is anchored.

Tonkin Liu Architects



All images courtesy of Tonkin Liu Architects


Tonkin Liu Architects

 

 

 



CONTACT
TONKIN LIU
5 WILMINGTON SQUARE
LONDON WC1X 0ES

VISIT TONKIN LIU


Nano Pad by Architect Prineas

This slideshow requires JavaScript.


Location: Darlinghurst, Sydney, New South Wales, Australia

Size: 22 m2


AWARDS

Longlisted in WAN Awards  /  Categories 2017  /  Small Spaces



Architects: Architect Prineas

Photography: © Chris Warnes


Nano Pad is an interior architecture project within a 22 sqm Art Deco Studio Apartment in Sydney’s inner city. The project was designed as short stay accommodation, as an alternative to short comings of existing “design hotels” in Sydney.

The existing studio was compromised by poor planning with a comparatively over-sized and under utilised entry and lack of defined spaces. The design is conceived around a contemporary plywood insertion that sits within the existing fabric of the apartment. A definitive change in level created by the bed platform and its associated joinery establishes a threshold and visual distinction between the living and sleeping zones of the studio, while maximising opportunities for storage and space.

The insertion allows the original Art Deco structure to be maintained. The use of lime-washed ply is punctuated by black steel details. Bespoke mirrors feature blackened steel frames with curved edges that act as contemporary iterations of the Deco Style. This curve is mimicked in the hanging rails.

The planning of this space allows a number of functions to take place within the 22 sqm studio to provide a short stay that feels like home.

Architect Prineas


1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_01
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_02
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_00
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_03
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_04
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_05
© Chris Warnes
170212EMP-2105
© Chris Warnes
Drawer
© Chris Warnes
floor
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_08
© Chris Warnes
1079-interior_NanoPad_ArchitectPrineas_ChrisWarnes_09
© Chris Warnes

All images courtesy of Architect Prineas |© Chris Warnes


Axonometric


Architect Prineas


About_Eva-Marie_Portrait.jpg
Eva-Marie Prineas
Principal

Eva-Marie Prineas founded Architect Prineas in 2004.  As the Principal Architect, she is a quick problem solver with an ability to make things happen.

Her early career began at Clive Lucas Stapleton & Partners, where an exposure to Heritage Conservation areas set the foundation to Architect Prineas’ philosophy on adapting and understanding places that are already special.  She also worked at Environa Studio, a practice focusing on sustainable buildings and landscapes, and later co-founded and directed The Superstudio, before starting her own practice.

Outside of practising architecture, Eva-Marie is frequently involved with the industry.  She was one of the founders of DARCH – the Australian Institute of Architects group for emerging architects and maintains a role as guest critic at the University of Sydney.  Eva-Marie is also an examiner for the architects registration exam at the NSW Board of Architects.  In 2007 she was elected onto the NSW Chapter Council for the RAIA and has continued to contribute to numerous juries since, including the Institute of Architects Awards in 2006 and 2013.

Eva-Marie possesses a balanced and organised disposition.  Her career is held steady by her family-orientated and active lifestyle.  Her well-grounded attitude and values on quality extend to all aspects of her life.

Team


CONTACT

Studio 504
19a Boundary Street
Rushcutters Bay
NSW 2011 Australia
T +612 9332 2006


VISIT

Architect Prineas


Desert Palisades Guardhouse by Studio AR&D Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Palm Springs, California,  United States

Program: Guardhouse

Size: 915 sf

Year: 2017



Architects: studio AR&D architects

Photography: © Lance Gerber Studio


The guard house was originally conceptualized as a gateway to this long awaited residential development, located on the elevated hillside overlooking Palm Springs. Upon initial visits to this captivating site, and witnessing the expansive views and natural setting, It was evident that this building should reflect the caliber of the homes intended to be built here, while complimenting the raw and rugged terrain. The materials chosen were selected for their durability, timelessness, and their compliment to the desert environment. The aesthetic was designed to reflect both the nature and thrusting of the hillside slope.

We really wanted this boulder to appear that it was very close to the roof but not quite connecting to it physically. Instead we preferred the tension created between the two structures, natural and man-made, and wanted them to speak to the other while still remaining elusive of one another. The exact distance between the two wasn’t as important as the energy between the two.

The exaggerated length of the cantilever that gently shades the large boulder was important for reinforcing the tension created between the natural and man-made. The conversation that the 2 elements have with one another could only have been achieved so poetically by taking the largest boulder on site and marrying it to a structure that stretches the limits of engineering to its maximum potential. Our vision that we intend to create throughout this project would be to create this same conversation, connection, and tension between the built and natural environments.

Materials used: In order to push the limits of the engineering for this gatehouse, steel and concrete were chosen for their strength and ability to resist an extreme amount of tension and compression. The treatment of these materials, and in an effort to compliment the natural surroundings found throughout the Desert Palisades project, dictated that we present these materials in their truest form. It was paramount that the materials of the outer shell and structure be left to patina naturally, unadorned with any added finish. The interior materials, in contrast, were intended to communicate a dichotomy between the built and natural elements. These read as a much more polished and refined aesthetic, while still providing a warmth and strong connection to the surrounding landscape.

studio AR&D architects



DP-10
© Lance Gerber Studio
DP-06
© Lance Gerber Studio
DP-12
© Lance Gerber Studio
DP-11
© Lance Gerber Studio
DP-13
© Lance Gerber Studio
DP-09
© Lance Gerber Studio
DP-08
© Lance Gerber Studio
DP-07
© Lance Gerber Studio
DP-14
© Lance Gerber Studio
DP-05
© Lance Gerber Studio
DP-04
© Lance Gerber Studio
DP-03
© Lance Gerber Studio
DP-15
© Lance Gerber Studio

All images courtesy of studio AR&D architects  | © Lance Gerber Studio


studio AR&D architects

Studio AR&D Architects is an innovative Architecture, Design, and Construction firm working nationally out of an office based in Los Angeles, California.


sean-lockyerSean Lockyer

Principal + Lead Designer

Sean Lockyer is the Principal and lead architect for Studio AR&D Architects. The firm is committed to creating new and unique contemporary architecture informed by the environment, technology, and innovation. Since its inception in 2007, a diverse body of work has been realized including industrial complexes, healthcare, hospitality, multi-family, art and furniture, and single family residential.

Studio AR&D Architects has produced over 30 buildings in the diverse communities of Palm Springs, Los Angeles, and nationwide. Projects are currently in development in California, Canada, and Philadelphia. Recently, the firm’s work in the Custom Home sector has garnered much attention, received many awards (2013 Concrete Masonry Association of California and Nevada; Residential Design Honor Award, the 2012 PS ModCom award for Excellence in New Modern Design, etc) and has been published extensively.

Sean Lockyer is an Architect Member of the American Institute of Architects (AIA), a member of the Society of American Registered Architects (SARA), a member of the California Preservation Foundation, and serves as a board member for the Advancement Council to the College of Architecture and the Built Environment (Philadelphia University).

Prior to receiving a Bachelor in Architecture at the Philadelphia University, Philadelphia, PA, Sean Lockyer lived and studied in Rome, Italy. Since earning his degree in 1998, Sean worked as both lead designer and project manager for various firms in Philadelphia PA, New Orleans LA, and Southern California. Currently, Sean is furthering his practice of Design and Building of various contemporary projects, both residential and commercial. Designs of these projects are focused in a contemporary architectural style that explores and incorporates today’s modern materials and construction methods in a way that responds to various social and environmental issues affecting our society today.

Read more here


CONTACT