Cottage in the Vineyard by Ramón Esteve Estudio

This slideshow requires JavaScript.


Location: Fontanars dels Alforins, Valencia, Spain
Year: 2017
Area: 414.74 m2



Architect: Ramón Esteve

Collaborating Architects: Anna Boscà, Victor Ruiz

Collaborators: Tudi Soriano, Patricia Campos, Borja Martos

Design Collaborators: Nacho Poveda

Technical Architect: Emilio Pérez

 

Constructor: COVISAL FUTUR S.L.

Project Manager: Gonzalo Llin

 

Photographer: Mariela Apollonio

Production and audiovisual: Alfonso Calza



The house is located in the municipality of Fontanars, on the outskirts of the village surrounded by large acreages. The project seeks the maximum environmental and landscape integration because of its border location between a zone of pine forests and the grapevine fields, being diluted practically in the vegetation. To this contributes the decision to develop the entire program in a single plant, in addition to the material chosen, which provides shade consistent with the place.

GENERATING FORMS

“This countryside retreat generated from the idea of a standard traditional rural house with its pitched roof, applying a new concept of space afterwards”.

Ramón Esteve

The geometry consists in mapping the line edge that defines the traditional house to extrude it after, forming an envelope under which will be developed throughout the project. That line-concept, turned into a long concrete shell that organizes the dwellings ́ program and is crossed transversely by the rooms materialized as pine wood containers.

The project seeks the maximum integration landscape and environment, due to the location of the border between an area of pine forest and the fields.

“The house is composed by two monolithic structures forming two large blocks made of different materials, the first one made of white concrete, both inside and outside, cut across by structural surfaces made of thermally-modified pine wood”.

Ramón Esteve

ENVIROMENT AND LANDSCAPE

The access to the plot is through a path surrounded by olive trees. In the background, you can see the house, hidden by groups of cypresses, poplars and pine trees. You enter the house through one of the wooden structures. The concrete central space is a fluid common area dominated by a big replace towards which all the rooms are opened. From the inside, the views are framed by the pine wood surfaces that intersect the central space. By being considered a second residence, both these structures and the porches can be totally locked when the house is not inhabited.

SPACES

A wide porch, placed at the end of the house, completes the home. It provides a lounge area linked to a dual landscape, on one side the immediate views of the pine forest, on the other side those of the vineyard. The house is modulated by the timber planks of 20 cm. that built the wooden boxes and also the timber formwork for pouring concrete.

Also the pinewood furniture and the carpentry for this retreat have been specifically designed following the same modulation. Both materials, white concrete and timber, are coherent with the nature of the structure.

GREEN TECHNOLOGY

“Environmentally, it follows the guidelines for a passive house. Appropriate means are available to take advantage of renewable energy through the use of panels of solar energy, energy supply from biomass or collecting and storing drinkable rain water”.

Ramón Esteve

The energy saving is optimized thanks to the materials used and a thermal insulation of rock wool with great insulating ability. Also, the installation of lighting is energy-effcient due to a control system that optimizes the use of natural light.

Ramón Esteve Estudio



 

All images courtesy of Ramón Esteve Estudio


Ramón Esteve Estudio


Ramon-Esteve-Retrato_Alfonso-Calza1-1024x940.jpg

RAMÓN ESTEVE

ARCHITECT AND DESIGNER


Ramón Esteve Cambra is the founder and director of his studio since 1991. Doctor in architecture by the Universidad Politécnica de Valencia and architect by the Higher Technical School of Madrid. With this education he is a creative who directs and develops his activity both in the field of architecture and interior design, as well as in industrial design and artistic direction, in the national and  international level.

Architect and designer. In architecture he works all the architectural scales: from diverse residential projects like Casa Sardinera, Refugio in the Viña or the House of the Quarry as well as Restaurants like Bouet; and cultural works such as the Centre d’Art Bombas Gens. In the design field and art direction, he collaborates with well-known brands such as Vondom and Porcelanosa.

His work has been recognized with many national and international awards. In addition he combines his work with teaching  as professor in the Architecture School in the Universidad Politécnica de Valencia and in several masters, conferences and workshops.

MORE


CONTACT

Plaça Pere Borrego y Galindo, 7
46003 – Valencia, España
Teléfono +34 96 351 04 34
info@ramonesteve.com


VISIT

Ramón Esteve Estudio


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s