Brackenbury House by Neil Dusheiko Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: London, United Kingdom

Area: 180.0 m2

Year: 2016


Architects: Neil Dusheiko Architects

Photographs: Tim CrockerAgnese Sanvito



Awards:
Winner – AJ Retrofit Awards [Best Extension over £500,000
Shortlisted – NLA Awards Don’t Move Improve 2016


This project is a radical remodelling of a house in a Conservation area for a young family. The design adds a new basement and a rear extension, which provides expanded living and kitchen space, sky lit sun-filled bathrooms, a home cinema, playroom and guest bedroom. We sought to create an innovative design – rethinking the basement typology in a contemporary way.

The ambitions for the project were high in terms of achieving open plan, visually connected spaces to allow for a greater sense of communication between the different rooms. The key strategy was also the connection to nature through views and natural light.

The conceptual approach was to create a calm atmospheric interior using carved out spaces that allow the pared down use of materials to have a monolithic feel.

The new basement area is lit by large skylights cut into the floors above. All levels are opened out to allow the existing rooms of the Victorian house to give way to an open plan interior on the ground floor and tall loft like spaces upstairs. The kitchen and living rooms open out to a south-west facing patio, creating a strong connection of house and garden.

The new extension to the rear links into the old brickwork through a curved wall suspended above the ground above a completely glazed set of folding doors. The bathrooms are top lit by generous skylights linking bathing spaces to the sky above. The existing ceilings were removed upstairs creating tall vertical spaces with curved ceilings.

Neil Dusheiko Architects


All images courtesy of Neil Dusheiko Architects


PLANS



Neil Dusheiko Architects


Neil Dusheiko
Neil Dusheiko
Director

Neil Dusheiko studied architecture at the University of Witwatersrand in Johannesburg graduating in 1994 with distinction. Following his studies he worked for various practices in Sydney, Australia until moving to London in 1998.

He worked for Walters and Cohen contributing to various cultural, educational and residential projects. In 2001 he was recruited by Allies and Morrison and working as a project architect, he was involved in a range of complex infrastructure projects including the King’s Cross Underground Station redevelopment as well as contributing to several mixed use masterplan projects. He continued this work as a project architect at Maccreanor Lavington prior to setting up his own practice in Shoreditch in 2010.

Read more


CONTACT


VISIT

Neil Dusheiko Architects


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s