Casa en la Huerta by Ramón Esteve


Location: Alboraya, Valencia, Spain
Year: 2017
Surface: 665 m2


 


Architect: Ramón Esteve

Collaborating Architects: Estefanía Pérez, Anna Boscà, Víctor Ruiz, María Martí

Collaborators: Tudi Soriano, Isabel Meyer

Technical Architect: Emilio Pérez

 

Mockup: miniArquitectura

Mockup photography: Arturo Ferrer

Photography: Mariela Apollonio

Production and audiovisual: Alfonso Calza

Music: Henry Holzwarth, Papu Sebastián

 


This house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden.

BETWEEN MEDIANS

It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

SCULPTING THE VOLUME

To resolve this project it is proposed a clean and geometric surrounding, white and abstract to which, will be applied some perforations that generate the openings of the house. These subtractions reveal a wooden interior of great warmth that contrasts with the purity of the rest of the facade.

The splatters of wood marked the accesses, both the pedestrian and vehicular, the balconies of the kitchen and the living room and large terrace- vantage point that crown the housing. The rest of the gaps are closed with motorized planks of white krion on its outer face which when opened, show the interior of the wood.

REINTERPRETATION OF THE GARDEN DIVISION

The facade is the result of the combination of a few large white cloths of krion, some splayed arched of IROKO wood, and the slats, which, according to their position, texture and materiality varies. All these elements are arranged within a sealing system that binds the whole.

The divisions of the facades and the combination of materials and textures create a fixture that reminds of the typical subdivisions of the vegetable garden.

PERFORATIONS IN THE SURROUNDING

A hipped roof to reinforce the surrounding abstract of the house prolongs the nature of the facade. To the cover of the assembly is subtracted two volumes that make up the terrace and the patio.

THE VANTAGE POINT OF THE ORCHAD

It proposes a house closely linked to the landscape thanks to the creation of spaces intended for contemplation.

From the large window of the living room and from the terrace you get a panoramic view over the orchard that fades into the horizon.

BIMATERIAL

The nature of the project is characterized by its multi-colorism. On a white canvas are highlighted some areas of wood and dark stone that marked the subtractions that are applied to the volume.

NATURAL TONES

The light areas are materialized with white krion in the, a pavement of large format in a tone of sand and walls and ceilings painted in white. The dark areas are covered with panels of IROKO wood in walls, ceilings and cabinets and a dark brown stone on the pavement. The furniture is always coordinated with the tone of the space it occupies.

VEGETAL CONNECTION

In the center of the house is located a patio where a vegetal wall articulates vertically around the setting.

In addition to shedding light on the center of the house, it oxygenates and refreshes the environment thanks to the green texture generated at each plant.


SUSTAINABLE BEAUTY

Since its foundation, this home has been designed with sustainability criteria and has been awarded the energy A certification.


The housing is supplied by a system of wells of geothermal energy. In one of the slopes of the deck is placed a plate of a vacuum tube that provides supply to the elevator for low consumption, that connects the housing vertically.

The air conditioning is resolved through underfloor heating combined with air conditioning. It has been taken into account that each room has natural cross-ventilation. In addition, there is a ventilation system that controls the humidity from the air and it is constantly renewed from taking outside air. Some filters are placed in the entry to avoid dust and possible odors.

The façade openings are protected by a system of motorized and steerable planks. In the he large glazed surfaces, a double glass has been arranged with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing has a surrounding of ten centimeters of rock wool, which ensures a high thermal insulation.

All the lighting is dimmable led integrated in the architecture, so that the power consumption is very low.

The whole house is controlled by a management system of home automation, from the air-conditioning and under floor heating to the degree of intensity of the illumination of the housing.

Ramón Esteve


Alboraya_03Alboraya_06Alboraya_02_bAlboraya_07Alboraya_09-veg01Alboraya_09veg02Alboraya_15-naturAlboraya_15-natur01Alboraya_15-natur02Alboraya_15-natural04Alboraya_15-nature03Alboraya_38-slide01Alboraya_38-slide02Alboraya_43Alboraya_44-big


All images courtesy of Studio Ramón Esteve


Mockup



Plans



Studio Ramón Esteve


Ramon-Esteve-Retrato_Alfonso-Calza1-1024x940.jpg

RAMÓN ESTEVE
ARCHITECT AND DESIGNER


Ramón Esteve Cambra is the founder and director of his studio since 1991. Doctor in architecture by the Universidad Politécnica de Valencia and architect by the Higher Technical School of Madrid. With this education he is a creative who directs and develops his activity both in the field of architecture and interior design, as well as in industrial design and artistic direction, in the national and  international level.

Architect and designer. In architecture he works all the architectural scales: from diverse residential projects like Casa Sardinera, Refugio in the Viña or the House of the Quarry as well as Restaurants like Bouet; and cultural works such as the Centre d’Art Bombas Gens. In the design field and art direction, he collaborates with well-known brands such as Vondom and Porcelanosa.

His work has been recognized with many national and international awards. In addition he combines his work with teaching  as professor in the Architecture School in the Universidad Politécnica de Valencia and in several masters, conferences and workshops.

TEAM


CONTACT 

Plaça Pere Borrego y Galindo, 7
46003 – Valencia, España
Teléfono +34 96 351 04 34
See map

info@ramonesteve.com


VISIT

Studio Ramón Esteve 


Advertisements


Categories: Architecture, Design, Furniture, Lighting, Residential

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: