Sonoma Residence by Lundberg Design

This slideshow requires JavaScript.


Location: Sonoma, California, US

Year: 2015



Architects: Lundberg Design

LD TEAM: Michelle Kriebel, Cameron Cooper, Dina Dobkin, Lev Bereznycky, Jeffrey Loehmann, Conner Wishard, Jack Cram, Michael Esteban

Photographer: Joe Fletcher



Situated among old-growth valley oaks on the footprint of a house the owner had for ten years, the Sonoma Residence is a culmination of time spent in the old house, art world inspiration and a collaboration of owner, architect and builder.

The house is designed to take full advantage of the topography, nature and lifestyle of the site, as well as the magnificent views beyond. Extra low-profile glazed windows and doors break down the barrier to the outside. Large, angled light-monitors filter additional light into the interior, creating a diffuse glow throughout.

The material palette was carefully chosen for minimal maintenance and graceful aging. It blends with the surrounding landscape and relies more on variation in finish and texture, than on a range of different material choices. The Cor-ten paneled exterior cladding breaks down into a Cor-ten screen that runs along the landscaped entry and creates dappled shadows, mimicking those of the nearby oaks. Polished concrete entry walls flow into stairs and floors of concrete through the house and give way to a retaining wall of corduroy patterned board-formed concrete in the private bath and garden beyond.

Evan Shively provided much of the local and reclaimed wood in the project. Wood floors and solar panels were salvaged from the existing house and reused. A rainwater collection system provides all the water for irrigation.

The Lundberg Design Shop created many unique pieces for the project including the entry door, bookshelves, handrails, a massive moveable wall, an outdoor shade structure, table and bench legs, and shelves, drawers, light-rails and screens for the outdoor kitchen and cooking hearth.

Lundberg Design


LundbergDesign_Sonoma-01-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-02-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-12-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-05-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-04-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-06-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-03-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-07-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-08-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-09-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-10-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-11-
© Joe Fletcher
LundbergDesign_Sonoma-13-
© Joe Fletcher

Lundberg Design


OLLE LUNDBERG
Olle Lundberg
Design Principal

Advertisements

Beach House by Sagan Piechota Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Monterey, California, US

Area: 2,700 sq ft

Year: 2013



Architects: Sagan Piechota Architecture
Photography: Joe Fletcher



Achieving a balance of airy openness and privacy, this 2,700 sf beachfront property slips neatly into a wedge on California’s striking Monterey coast.  The open floor plan with master bedroom loft allows unrestricted views of the Pacific Ocean throughout.  Large sliding and bi-folding glass doors open interior living areas directly onto the sand.

Sagan Piechota Architecture


SaganPiechota_Monterey170_ff-1989+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey396_ff-2023-2027+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey357_ff-2015+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey322_ff-2008+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey319_ff-2030+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey316_ff-2007+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey301_ff-2005+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey131_ff-1984+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey129_ff+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey109_ff-1980+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey160_ff-1988+copy
© Joe Fletcher
untitled-286+copy
© Joe Fletcher
SaganPiechota_Monterey245_ff-1995+copy
© Joe Fletcher

All images courtesy of Sagan Piechota Architecture


Sagan Piechota Architecture


Daniel_Sagan-126.jpgDaniel Piechota earned a Bachelor of Architecture in 1987 from the California Polytechnic State University in San Luis Obispo. While in college he spent a year studying in Denmark and upon graduation worked as a carpenter for Bart Prince.  An apprenticeship with Mickey Muennig followed where he participated in several projects including the design and construction of the iconic Post Ranch Inn in Big Sur, California.

Prior to forming SPA, Daniel owned a practice in Los Angeles where he established a reputation for design that conveys a modern sensibility without sacrificing warmth and livability.

“We are not bound by any style or architectural movement.  We are committed to discovering the most elegant and  authentic solution within every challenge.”


Loring_Sagan-188Loring Sagan grew up in both the Bay Area and Japan.  His exposure to the cultures and lifestyles of these two environments formed the basis for a particular point of view and a dedication to the pursuit of fine art and design.

Ceramics, painting, and sculpture were the original path with architecture following organically and naturally.  For twenty years his Sagan Design Group in Tahoe designed and built homes in resort and mountain locales.

In 1999 Loring began working with Daniel and together they formed Sagan Piechota Architecture to collaboratively pursue the art of architecture based on their compatible aesthetic and shared collaborative principles.

Team


CONTACT

Sagan Piechota Architecture

315 Linden Street

Between Octavia & Gough Streets

Hayes Valley

San Francisco  CA  94102

415 551 7600

daniel@sp-architecture.com


VISIT

Sagan Piechota Architecture