New Canaan Residence by JSA (Joel Sanders Architect)

This slideshow requires JavaScript.


Location: New Canaan, Connecticut, US

Area: 3000 SF + 2600 SF Addition

Year: 2017



Design Architect: John Black Lee in 1957/ JSA (Joel Sanders Architect) 2017

Architect of Record: Ampersand Archtitecture

Landscape Architect: Wagner Hodgson Landscape Architecture

Contractor: Rico Imbrogno

Lighting: Richard Shaver Lighting Design

Structural/MEP: Sillman

Photography: © Peter Aaron



The challenge posed by the design of this renovation and master bedroom addition was to obey strict zoning requirements in a way that respected the integrity of a significant mid-century modernist home designed by John Black Lee in 1957. New Canaan Residence respects the design integrity of the original mid-century modernist home in a way that reflects contemporary lifestyles. Zoning required that the new addition be aligned with the back of the existing house, resulting in the linear “bar” massing. A continuous roofline visually unifies the new addition with the pitched roof of the existing house.

We liberated the interior of the existing house that was subdivided into a series of small rooms, treating it as one open glazed pavilion. Three freestanding wood-clad service cores subdivide the open volume into three activity zones: kitchen, living/dining and master bedroom. The split bedroom configuration provides privacy between parents, empty nesters who occupy the new master bedroom wing located at the opposite end of the house from their children, young adults who can enjoy independence when they visit. In contrast to the original site plan that treated the house as an object floating in an undifferentiated picturesque landscape, we subdivided the property into four quadrants each one treated as an outdoor room that extends an indoor domestic activity outside.

Joel Sanders Architect


Court-Entrance-fasterExterior-Close-fasterExterior-Wide-FasterNew-Canaan-Family-Room-2-2048x1101New-Canaan-Family-RoomNew-Canaan-EntryNew-Canaan-Louvers-2048x1101New-Canaan-Existing-Caption-1-2048x1101New-Canaan-Master-BedNew-Canaan-ChairBathroom-Detail-2048x1101New-Canaan-Master-Bath-2New-Canaan-Master-Bath-1

All images courtesy of Joel Sanders Architect


PLANS



Joel Sanders Architect


Joel Sanders.jpg
Joel Sanders, Principal, RA, AIA

 


In addition to running his studio based in New York City, Joel is a Professor of Architecture at Yale University. Prior to joining the Yale faculty, he was the Director of the Graduate Program in Architecture at Parsons School of Design and an Assistant Professor at Princeton University. Joel received both a B.A. and M.Arch from Columbia University.

The editor of Stud: Architectures of Masculinity (Princeton Architectural Press, 1996), he frequently writes about art and design, most recently in Pin-up, Art Forum and the Harvard Design Magazine. His monograph, Joel Sanders: Writings and Projects, was published by Monacelli Press in 2005. Groundwork: Between Landscape and Architecture, co-edited with Diana Balmori, was released by Monacelli Press in 2011.

An active member of the design community, he serves on committees and panels on behalf of the American Academy in Rome, MacDowell Colony, American Institute of Architects, Architectural League, and the GSA Peer Review. Joel is also a co-chair of Van Alen Institute’s Program Leadership Council (www.vanalen.org).

people


CONTACT

New York
89 5th Avenue, Suite 301
New York, NY 10003

Telephone+1 212 431 8751

Email info@joelsandersarchitect.com


VISIT

Joel Sanders Architect


 

Advertisements

House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura

This slideshow requires JavaScript.


Location: Aiguablava, Begur, Costa Brava, Spain

Year: 2014



Architects: MANO Arquitectura

Architect in Charge: Sebastian Machado, Victoria Esborraz

Photographer: Luis Carbonell



From an existing house it is considered that the most important to maintain are the views towards the Mediterranean and outer space. It is proposed to open the entire facade of the apartment in the public area – living, dining, kitchen – and protect it from the sun with an outer pergola that establishes the transition between outer space and interior space. This action allows a redistribution of the spaces privileging the interior views.

MANO Arquitectura


House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 06
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 07
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 12
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 01
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 02
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 03
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 04
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 05
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 09
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 10
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 11
© Luis Carbonell
House rehabilitation in Aiguablava, Begur by MANO Arquitectura 08
© Luis Carbonell

All images courtesy of MANO Arquitectura


MANO Arquitectura


MANO Arquitectura is a specialized studio in the development of architectural and interior design projects of different uses and scales. Founded in Barcelona by Sebastián Machado in 2004, the studio has a solid team of professionals and external collaborators that allows you to tackle all stages of the project, from concept design to production and final construction.

CONTACT

Carrer del Bruc 34, 2º 2ª

Barcelona, 08010

Tel +34 931 171 638


VISIT

MANO Arquitectura


Pam & Paul’s House
 by Craig Steely Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Cupertino, California, US

Area: 2,600 square feet

Site size: 5 acres

Year: 2016



Architects: Craig Steely

LandscapeConfidence landscaping

LightingCraig Steely

Photography: © Darren Bradle



The house floats in the canopy of a dense Oak grove in the foothills of the Santa Cruz Mountains just west of Silicon Valley.

The conceptual idea came clearly and quickly—float a glass box in the leaves of the trees on two trunk-like columns, disrupting as few oaks as possible. The dense tree canopy offers the opportunity to build a completely glass walled house, protected from the direct rays of the sun, yet filled with dappled sunlight. The steepness of the site directs the entry to the living level from above through a grass-covered roof, like an open meadow sitting in the tops of the trees.

A bridge of steel grating connects grade and the rooftop of native grasses. An observation deck sits in the grass field along with a garage/foyer of zinc panels and mirror glass. Sunlight funnels down through the foyer into the living level.

The main living area is cantilevered into the tree canopy while bedrooms, bathrooms, service and storage are located behind a long wall of cabinetry along the hillside. Distinct spaces (the living room, the office, and the kitchen) are delineated spatially in the open plan by sinking them into the concrete floor. These spaces are further delineated by material. In the sunken office, all surfaces—flooring, desk, cabinetry— are milled from a single slab of Chinese pistachio. The sunken living room is filled with 144 sq. ft. of B&B Italia’s “Tufty time” sofa components. In the kitchen/dining room a 22 ft. long counter of white composite quartz continues the kitchen work surface into the dining table. In the ceiling, flush mounted LED strips imply these zones. Strong geometric lines of light, reminiscent of a Dan Flavin sculpture, are clearly visible from the outside looking up through the leaves.

The house sits at the boundary between suburb and wilderness and straddles the two like it sits on the site. Just as they did before construction, Mule deer rest in the shade of the cantilever which is now a continuation of the oak canopy. Gray squirrels run along the branches and wild turkeys roost in the treetops, merely 10 ft. away from the kitchen table. The expanse of glass feels permeable and disappears only to leave nature as it always has been in the grove.

Craig Steely


Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 05
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 04
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 03
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 02
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 13
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 12
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 10
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 11
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 09
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 08
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 07
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 06
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 14
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 15
© Darren Bradle
Pam & Paul_s House
 by Craig Steely 01
© Darren Bradle

All images courtesy of Craig Steely


Craig Steely


Craig Steely is a California and Hawaii based architect. His buildings have been described as true and unique hybrids of these two environments. They embrace the realities of the environment and our connection/separation to it over the subjugation of it, all the while focusing on developing a singular architecture rooted in its context. Active projects include work on the Big Island of Hawaii and Maui, as well as several along the coast of California—from Sea Ranch to San Francisco to Big Sur.

He received his architecture degree from Cal Poly, San Luis Obispo. He has lectured at the University of Hawaii, the University of California at Berkeley, Cal Poly and at many conferences including the Monterey Design Conference. His work has been awarded recognition by the American Institute of Architects and published widely in books and periodicals. In 2009 he was selected as an “Emerging Talent” by the AIA California Council. His office was chosen the top firm in the 2013 Residential Architect Magazine leadership awards.


CONTACT

Craig Steely Architecture
8 Beaver Street
San Francisco, California 94114 USA
tel. 415.864.7013

info@craigsteely.com


VISIT

Craig Steely Architecture


 

Venice House 1 by Walker Workshop

This slideshow requires JavaScript.


Location: 1015 Indiana Avenue, Venice, California, US
Area: 3000 SF

Year: 2016



Architect: Walker Workshop

Project Team: Noah Walker, Trent Laughton, Gus Sinsheimer, Nicholas Katona

Contractor: Walker Workshop

Photography © Noah Walker



This two story home is our first in Venice California and our two young clients gave us one simple directive: “don’t f*ck it up”. Given such freedom, we created a solid mass punctuated by welcoming voids. We tucked the stair to the side, allowing a long uninterrupted vaulted kitchen to run through the center of the house. This cedar clad space connects the front yard to the back yard while blurring the boundary between indoor and outdoor spaces. This 2,700 s.f. house features a small plunge pool, a guest cabana, and a roof deck.

Walker Workshop


Venice House 1 by Walker Workshop 10
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 09
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 08
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 07
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 06
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 05
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 11
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 04
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 03
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 02
© Noah Walker
Venice House 1 by Walker Workshop 01
© Noah Walker

All images courtesy of Walker Workshop


Walker Workshop


oakpass team photo_2000.jpg


Noah Walker is an American Architect and the founder of Walker Workshop, a design-build firm based in Los Angeles CA that is known for creating modern structures that are warmly minimal and deeply rooted in the context of their location. One of Walker’s first projects, the Oak Pass House went on to gain international acclaim including winning “Home of the Year” in 2016 as well as inclusion in the Arch Daily 100, a list of the 100 most important works of Architecture in the United States. Walker received his Master in Architecture from Harvard University and a Bachelor of Arts in the Growth and Structure of Cities from Haverford College, in Philadelphia PA. He has over fifteen years of experience with a specific focus on design-build methods of project delivery. Noah is both a Registered Architect and a licensed general contractor in the state of California.


CONTACT

Walker Workshop
5574 W Washington Blvd
Los Angeles, CA 90016

t. 310.752.9929
f. 310.752.9929

info@walkerworkshop.com


VISIT

Walker Workshop