The Musicians’Residence in The Orchid by Neuman Hayner Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Plain of Menasseh, Israel
Year: 2012
Constructed Area: 164 Sq. Meters
Premise: 2000 Sq. Meters


Design Team: Sharon Neuman, Hila Tzur
Photography:  © Amit Gosher



The residence in built in an active avocado plantation. The clients asked for a deconstructive, non-conventional home, while we also limited the number of avocado trees cut to be minimal. The final chosen design surprised us all, as it differs from the rest of our works.

Neuman Hayner Architects


The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 02
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 01
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 03
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 04
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 05
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 06
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 07
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 08
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 09
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 29
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 28
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 27
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 26
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 25
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 24
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 23
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 22
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 21
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 20
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 19
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 18
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 17
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 16
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 15
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 14
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 10
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 11
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 12
© amit gosher
The Musicians'Residence in The Orchid by Neuman Hayner architects 13
© amit gosher
All images courtesy of Neuman Hayner Architects

 


NEUMAN HAYNER ARCHITECTS


sh-if


Neuman Hayner architects is a young yet highly experienced offic.Sharon, Iftah, and the studio team are designing projects of varying scales including civic, corporate and apartment buildings, as well as hotels, private residences, offices, restaurants, commercial centers, and preservation projects.

Sharon Neuman (partner) – Architect and product designer, graduated from the Technion with honors, acquiring a B.Sc. in Physics, as well as a B. Arch. She then continued her studies at the Technion – M.Sc. in Industrial Design with honors. She also acquired a B.Sc. in Architecture from WIZO academy (Canada, Haifa, and Cardiff University – Wales). Sharon started her firm in 1997, and since has designed hundreds of buildings, many of which have been published in professional press and books. Sharon had two solo exhibitions (product design and photography) and participated in many group exhibitions.

Iftah Hayner (partner) – Architect, graduated from the Technion with honors in 2007, acquiring his B.Arch. Began his work at Yoav Messer Architects after graduating, and quickly became the senior architect. Through his work, Iftah gained experience in designing, and leading projects of varying scales, including educational institutes, civic buildings, hotels, saturated constructions, and offices.


CONTACT

Derech HaRishonim 1, Kfar Vitkin – 09.9545842
Sharon Neuman 052.2433042
Iftah Hayner 054.5595062
sharon@nh-arch.com
hayner@nh-arch.com


VISIT Neuman Hayner architects


Advertisements

Linear House by Patkau Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Salt Spring Island, British Columbia, Canada
Area: 340 m2
Dates: 2009



Awards
2012 – Governor General’s Medal in Architecture
2012 – Lieutenant Governor of British Columbia Merit Award
2012 – Canadian Wood Council Honour Award
2011 – AZ Award for Design Excellence, Residential Architecture



Architect: Patkau Architects Inc.

Project Team: John Patkau, Patricia Patkau with Peter Suter, Greg Boothroyd, Marc Holland, Christina Gray, Steffen Knab, Hiro Kurozumi, and Renee Martin

 

Photos: James Dow / Patkau Architects


Linear House is located on a sixteen acre farm on Salt Spring Island, an island in the Strait of Georgia between Vancouver Island and the mainland of British Columbia, Canada. The property is bisected from east to west by a long row of mature Douglas fir trees. There is a gentle slope falling across the site from south to north. The south half of the site is an orchard containing a variety of fruit trees; the north half of the property is a hay field. There was an existing cottage on the property which has been sold and relocated to a neighbouring property. The existing barn, garage and studio buildings remain.

The row of large Douglas fir trees is unusually situated, bisecting the farm. It stabilizes experience in that it provides a place to stand, to be ‘next to’, to locate position in the open fields. The trees themselves are textural, old, torn and windswept. They hold our attention and make us realize the time of the site, its existence over many, many years. They have a kind of old heart. The impulse to site the new house next to these figures was both intuitive and immediate.

The new house slips into a narrow space between the line of existing fir trees to the north and several pockets of existing trees to the south. It extends 276 feet in a straight line along the south side of the fir trees. One side of the house faces the line of trees and water view beyond. On the opposite side a continuous covered walkway slides past the pockets of existing trees, edging an adjacent fruit orchard. The orchard has been made more regular with additional fruit trees, to reinforce the juxtaposition between the cultural landscape of fruit trees to the south, and the line of native fir trees to the north of the new house. The full extent of the house is never directly experienced from the exterior. That experience is of a dark stealth-like figure sliding in and out behind the screens of trees on either side. At a parting of the trees on either side the length of the house is subdivided into a principal dwelling and guest quarters by a breezeway.

The exterior rainscreen of the house (walls, soffits, parapets, and ‘fins’) is clad in charcoal-colored fibre-cement panels which render the house almost invisible when seen against the dark green foliage of the firs. Interiors are described by a luminous inner lining made of translucent acrylic panels. In order to minimize cut panels, these translucent sheets establish the dimensional module for the project. Over forty fixed and operable acrylic skylights bring sunlight into the roof and wall assemblies during the day causing the interior liner to glow softly and irregularly. At night, fluorescent lights mounted within the skylight openings turn the entire interior into a luminous field. Areas within this overall luminous surround are subdivided and defined by the insertion of reinforced concrete fireplace masses and wood cabinet-like service spaces. 78-foot glazed openings and 28-foot cantilevered roof canopies at either end of the house are achieved by a pair of six-foot deep composite wood beams on each long building face. The numerous top hung sliding aluminum glazed door panels are suspended from these beams. Panels are fully retractable so that during the prolonged fair weather of Salt Spring Island the house can be transformed into an open-air pavilion, more shelter than ‘proper’ house.

Patkau Architects Inc.


 

Linear_ext09-1920x1014Linear_ext08-1920x873Linear_ext07-1087x1080Linear_ext11-1920x1060Linear_ext06-1588x1080Linear_ext03-1920x1073PA_LinearHouse_PhotoInterior2-1626x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior1-1626x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior4-1626x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior12-1626x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior11-1626x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior10-1000x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior8-717x1080PA_LinearHouse_PhotoInterior14-805x1080Linear_ext01-1920x778

All images courtesy of Patkau Architects Inc.


Patkau Architects Inc.


Patkau Architects is an architecture and design research studio based in Vancouver, Canada.



The practice is led by four principals: John Patkau, Patricia Patkau, Greg Boothroyd, and David Shone; and three associates: Shane O’Neill, Peter Suter, and Michael Thorpe. Their comprehensive involvement throughout all phases of design and construction consistently results in projects recognized for architectural innovation and quality.

more


CONTACT

Patkau Architects
1564 West 6th Ave
Vancouver BC
V6J 1R2
Canada

+1 604.683.7633
info@patkau.ca


VISIT

Patkau Architects