Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect

This slideshow requires JavaScript.


Location: Chicureo, Colina, Chile

Built Surface: 340 m²
Construction: February 2014



Architect: Max Núñez
Collaborators: Sebastián Cruz, Marine Winkler, Santiago Valdivieso
Structural Engineering: Patricio Stagno
Building Contractor: Francisco Álvarez
Landscape Design: Alejandra Marambio
Photos © Erieta Attali



Casa 400 Columnas is located in a suburban development in Northern Santiago. The site is a horizontal terrain with a slight slope to the North on which scattered thorn trees grow. Given the high temperatures in the area during the Summer months and the need to combine the project with a low-water-consumption landscape design, the first consideration was to preserve the shade given by the existing native trees. The house would thus absorb the random position of the thorn trees and be organized around a sequence of patios.

The house consists of one 28 x 28m plane organized around nine rectangular patios of varying sizes that provide natural light and ventilation to each room. While the home has the conventional program of a suburban house, the depth of the ground floor and patio sequence generate various routes and circuits in the interior, translating the possibilities of the mat-building onto a domestic scale. The location of the patios was determined on the basis of the program’s needs and the position of most of the thorn trees that were found on the property.

The project maintains the slight slope of the site and the house is developed on a single horizontal level. As a result of this, the distance between the house and the ground varies from a few centimetres at the entrance to 1.2m on the Northern side, generating variable heights with respect to the ground and the horizon.

The precast concrete columns that envelop the house generate a ventilated skin that enhances the building’s thermal performance and forms a permeable perimeter. The 400 columns were hand-poured on site using 22cm x 3m agricultural PVC pipe moulds cut in half lengthwise and manually assembled using a tilt-up system.

The project explores the tectonic possibilities of reinforced concrete as a light, non-structural element, moving away from the expression of weight and mass with which it is generally associated.

Max Núñez Architect


Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 10
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 07
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 01
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 02
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 03
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 04
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 05
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 06
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 08
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 11
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 12
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 13
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 14
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 15
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 16
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 17
© Erieta Attali
Casa 400 Columnas by Max Núñez Architect 09
© Erieta Attali
All images courtesy of Max Núñez Architect | © Erieta Attali

 


Max Núñez Architect


Max Núñez (1976) studied architecture at the Universidad Católica de Chile, receiving his Degree and Masters in Architecture in 2004. He studied at the Politecnico di Milano, Italy, in 1998-99. In 2010 he did a Masters in Advanced Architectural Design in Columbia University, New York, where he received the Lowenfish Memorial Prize, and the William Ware Prize for Excellence in Design. He is currently head of the Masters in Architecture Program at Universidad Católica de Chile. His work has been published in different books and magazines, and has been included in architecture biennials in Chile and abroad. He has been invited to show his work at universities in Chile, USA, Argentina, Ecuador, Germany and Spain.


CONTACT

Nueva de Lyon 19, of.42
Providencia, 7510054
Santiago.
CHILE
(+56 2) 22334134
contacto@mnaa.cl


VISIT


Advertisements

Groveland House by Mcleod Bovell Modern Houses

This slideshow requires JavaScript.


Location: West Vancouver, British Columbia, Canada

Area: 9,000 sf

Year: 2013



Architects: Mcleod Bovell Modern Houses
Photography © Mcleod Bovell


A gentle three-story sloping site offers significant connections to grade on all levels of the house: a putting green on the upper floor, pool and entertainment on the middle level and more intimate views to natural bedrock al the lower level.

A wide footprint and generous building area allows the central living portions of the house to expand into double-height spaces. These tall spaces interact with a large roof plane with a shaped underside. This roof acts to bind the house together and create diverse, deep covered exterior spaces at all levels.

 

Mcleod Bovell Modern Houses


Groveland House by Mcleod Bovell Modern Houses 01
© Mcleod Bovell
Groveland House by Mcleod Bovell Modern Houses 02
© Mcleod Bovell
Groveland House by Mcleod Bovell Modern Houses 03
© Mcleod Bovell
Groveland House by Mcleod Bovell Modern Houses 04
© Mcleod Bovell

 

All images courtesy of Mcleod Bovell Modern Houses


PLANS



 


Mcleod Bovell Modern Houses


McLeod Bovell is a collaborative design partnership specializing in complete residential architecture. Since 2008, firm has grown to include a group of 10 designers with diverse backgrounds in architecture, interior and landscape design.

more


CONTACT :

293 Columbia Street

Vancouver, BC

V6A 2R5

email: lisa@mcleodbovell.com

phone: 1 604 723 4645


VISIT :

Mcleod Bovell Modern Houses


 

 

Esquimalt House by Mcleod Bovell Modern Houses

This slideshow requires JavaScript.


Location: West Vancouver, British Columbia, Canada

Area: 7,015 sf

Year: 2012



Architects: Mcleod Bovell Modern Houses
Photography © Martin Tessler


The Esquimalt House moves laterally across a wide, steeply sloping lot, allowing natural flows between a side yard, the living areas, and the pool and outdoor entertaining spaces. A second entrance on the lowest level creates two distinct arrival experiences: a lane entry designed to welcome family, and a guest-oriented, top-level courtyard entry that is unencumbered by driveway infrastructure. The house provides dramatic interior and exterior quasi-public spaces for entertaining while offering a more intimately-scaled spaces for private living and personal contemplation.

Mcleod Bovell Modern Houses


940 Esquimalt 508
© Martin Tessler
940 Esquimalt 256
© Martin Tessler
940 Esquimalt 207
© Martin Tessler
940 Esquimalt 529
© Martin Tessler
940 Esquimalt 518
© Martin Tessler
Esquimalt_ House_ Mcleod Bovell Modern Houses_ 09
© Martin Tessler
Esquimalt_ House_ Mcleod Bovell Modern Houses_ 08
© Martin Tessler
940 Esquimalt 275
© Martin Tessler
Esquimalt_ House_ Mcleod Bovell Modern Houses_ 06
© Martin Tessler
940 Esquimalt 331
© Martin Tessler
Esquimalt_ House_ Mcleod Bovell Modern Houses_ 05
© Martin Tessler

All images courtesy of Mcleod Bovell Modern Houses


plans



Mcleod Bovell Modern Houses


McLeod Bovell is a collaborative design partnership specializing in complete residential architecture. Since 2008, firm has grown to include a group of 10 designers with diverse backgrounds in architecture, interior and landscape design.

more


CONTACT :

293 Columbia Street

Vancouver, BC

V6A 2R5

email: lisa@mcleodbovell.com

phone: 1 604 723 4645


VISIT :

Mcleod Bovell Modern Houses