Concretus house by Singular Studio

This slideshow requires JavaScript.


Location: Alicante, Spain

Area: 200 m2
Year: 2016


FIRST INTERNATIONAL PRIZE IN ITS CATEGORY ‘RESIDENTIAL HOUSING’ IN CEMEX BUILDING AWARD 2017


Architects: Singular Studio

Interior design: Pepe Cabrera

Photography: © David Frutos



The idea from which the project developed, was born from a trip to the client’s country, where the need arose, in a certain way, to reproduce the architectural tradition of soviet brutalism that historically has been so present in their lives… and therefore, came Le Corbusier and his bêton brut as project leitmotiv.

After the initial ideas, we did a deep reflection between what the house should be on its own, and what it would be because of the place in which it’s framed, an impressive natural landscape facing the sea with a balcony looking over the Mediterranean. Thus, the project emerges as a juxtaposition of ideas that solve different needs by building a massive volume that clearly expresses the customer’s wishes, like a punch at the table.

One of the main challenges to be solved would be to provide the house with the maximum possible privacy while not blocking the exceptional sea views of the plot. Therefore, after evaluating the variables of access, orientation, views, bioclimatic hypothesis, privacy and the strong slope of the plot, we decided a geometry whose plant would be an “L” shape, where the northeast facade is transparent, i.e. a large window that turns into a lookout to the sea, and the rest of the facades, are opaque, massive, pure concrete that ensures the necessary privacy regarding the neighborhood. In addition, thanks to cross ventilation, thermal mass, solar protections and a detailed study of shadows, an efficient home was achieved, with very low energy consumption.

In this sense, a particularity of this dwelling, is to have built it without having used a single brick… all the facades and partitions of the house have been made of exposed concrete executed in-situ, as a coherent denouement to the aforesaid bêton brut.
The house, which was conceived together with our architects friends Guste and Algis from Kancas Studija of Lithuania, offers a unique answer to different problems, clearly separating the more public areas from the private ones, as well as the night program from the day.

The house is composed of two floors, on the ground floor is located the day program, except for the main bedroom, which is inserted in the northwest façade. However, the night program is distributed on the first floor, where the garage and the main access of the house are also located, due to the need of access to the top of the plot. In the intersection zone of the two wings you can find the hall and the vertical nucleus of communication in double height, articulating the distribution of the rooms of both plants.

In the exterior, native vegetation has been used and the original terraces of the plot have been restored, achieving maximum integration of the house in the natural context in which it is framed.

Singular Studio


Concretus house by Singular Studio 01
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 02
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 03
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 04
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 05
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 06
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 07
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 08
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 15
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 09
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 10
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 11
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 12
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 13
© David Frutos
Concretus house by Singular Studio 14
© David Frutos

All images courtesy of Singular Studio | © David Frutos


Singular Studio


JOSÉ MORAGUES PUGA.jpg
JOSÉ MORAGUES PUGA
Principal Architect  Chief Executive Officer

Under the conviction that architecture is the most public of the arts and therefore, is the one that interacts the most with society, in 2009 José Moragues founded Singular Studio, an office of architecture and urbanism that, more than by possibility, arose because of the responsibility to create intense and timeless spaces that excite people without the need to follow fashions, and where imagination and discipline at work give way to technical rigor to solve the tasks accurately.

Singular Studio develops urbanism, residential, endowments or tertiary projects of public or private initiative. more


CONTACT

Avd. Ausias March 9 – Local 5, 03730 Jávea – SPAIN

+34 96 644 70 29

info@singularstudio.es


VISIT

Singular Studio


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s