Architecture Design Residential

Sambade House | Spaceworkers

This slideshow requires JavaScript.


Location: Penafiel, Portugal
Size: 1 177m2

Year: 2014



Architects: spaceworkers
Coordinators: Henrique Marques, Rui Dinis
Collaborators: Sérgio Rocha, Rui Rodrigues, Rui Miguel, Vasco Giesta, Pedro Silva
Photography © Fernando Guerra | FG+SG



Based on the genetic of the place, the intervention holds, as the main goal, the creation of a contemporary space without disturbing the peace of the countryside area.
The site, a carved terrain in several terraces filled with trees and some stone walls create the ideal setting for a pure volume with rectangular base adjusted to the ground and opened into the green landscape. The volumetric purity, desired by the customer, sets the mood for the project and the new inhabitant of the place is, now, one of the terraced fields of the perfectly balanced ground.
Thus, the act of inhabiting unfolds through the volume of concrete, pure, raw, adjusted to the ground, just waiting to grow old as the days go by… reflecting the life of the countryside.
Functionally, the house takes place on two floors, the first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It is on this floor where is located the main entrance of the house, which appears as a huge hole in the long concrete wall oriented to north and this is also the floor that opens and dialogue with the surrounding landscape allowing it to invade the interior. The lower floor where settle some of the side housing services works here as a rural wall, an extension of the existing terraces, which hides its functions behind a concrete wall and let the landed volume on get the desired role .
The materials used will also satisfy the dilution that we intended that the intervention had on site. We did not want here delicate and bright materials to put in contrast with the rurality of the place but something thats grow old with time and become increasingly this new inhabitant of the site as an integral part of it.

spaceworkers


Sambade House by Spaceworkers 04
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 01
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 03
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 02
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 05
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 06
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 07
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 08
© Fernando Guerra | FG+SG
Sambade House by Spaceworkers 09
© Fernando Guerra | FG+SG

All images courtesy of spaceworkers | © Fernando Guerra | FG+SG

 


PLANS


 


spaceworkers


rd-hm2
Rui Dinis | Henrique Marques

spaceworkers® is an architecture and design studio located in Paredes in northern Portugal, founded by the current creative directors Henrique Marques and Rui Dinis and by its financial director Carla Duarte.
The studio based its practice on the exploration and constant search of new paradigms of contemporary architecture in order to achieve a close relation between the form and emotions.
The work of the studio reflect the pragmatic vision with which they face the challenges, and the critical spirit that evaluate the context that surrounds them, appealing to the sensibility of its clients for a new way to face and perceive space in its sensorial dimension. more


CONTACT
spaceworkers
Rua Central do Bairro nº792
4580-591 Mouriz
Paredes, Portugal

Phone

+351 255 781 150
+351 913 148 158


VISIT
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s