La Binocle by _naturhumaine

This slideshow requires JavaScript.


Location: Eastern Townships, Quebec, Canada

Area: 888 m2

Year: 2018



Architects: _naturhumaine

Property developer / Contractor: Mille Pieds Carrés

Photography: © Adrien Williams



Perched on a mountain in the Eastern Townships, the Crowhill cabin is based on its timelessness and minimalism concept. By its angular shape, the project aims to underline the beauty of the surrounding landscape.

The project takes advantage of the rocky cape to anchor its raw concrete foundations, on which rest two volumes advancing towards the treetops.

The first module contains the living areas while the second has two bedrooms. By accompanying the natural slope of the ground, their sloping roofs reinforce the sensation of sliding over the cliff. The entrance forms an in-between space between the modules that are oriented differently from each other’s.

The overhanging roofs on the south facade emphasize the view while limiting solar gain during the hot season. On the side, a wooden platform located in continuation of the kitchen is oriented west towards the sunset. The burnt wood use on the facades and the pre-woven hemlock planks result in a natural palette for the exterior envelope.

Inside, the panoramic view becomes the focal point of the living spaces and of the master bedroom. On the floor, the ceramic with a concrete finish unites all the spaces and reminds the natural finish of the foundations.

While enhancing the landscape, the project above all considers the cabin as a minimal and contemplative space, inviting tranquility.

_naturhumaine


La Binocle by _naturhumaine-10
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-11
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-8
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-7
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-9
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-6
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-5
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-4
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-3
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-2
© Adrien Williams
La Binocle by _naturhumaine-1
© Adrien Williams

 

All images courtesy of _naturhumaine

 


PLAN


La Binocle by _naturhumaine_Plan


_naturhumaine


Stéphane Rasselet.jpg
Stéphane Rasselet

Stéphane Rasselet graduated from McGill University’s school of Architecture in 1990. After working on major projects in offices in Paris, Stéphane returned to Montreal to gain local experience at Dan Hanganu architects, The Arcop Group, and Lapointe Magne et associés. His experience comprised largely of the conception and realization of large scale rehabilitation of existing buildings such as l’institut d’hôtellerie du Quebec (ITHQ) and the ‘Théatre Espace Libre’. In 2004, Stéphane joined forces with Marc-André Plasse to found _naturehumaine architects. Within the first two years of the practice, they had been finalists in two major competitions : The Cistercian Abbey in Oka, and the theater in Dolbeau Quebec. Stéphane became the principal partner in 2013. more


CONTACT

_naturehumaine

305 de Bellechasse, Suite 308
Montreal, Quebec, H2S 1W9

T. 514 273 6316


VISIT

_naturhumaine


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s