Dunalley House by Stuart Tanner Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Dunalley, Tasmania

Area: 264 m2
Year: 2015



AWARDS

2016 AIA Tasmanian Chapter Award Residential Houses – New
2016 National Houses Awards Commendation


Architects: Stuart Tanner Architects
Project Team: Stuart Tanner, Hannah Gora, Frances Atkinson

Builder: Cordwell Lane Builders

Engineer: Aldanmark Consulting Engineers

Lighting: Casa Monde Lighting Specialists

Surveyor: Lee Tyers and Associates

Photography: © Brett Boardman Photography



There is a lightness of touch in the careful orientation and pared back minimalism of this house on the Tasman Peninsular, which replaces a shack lost in the devastating 2013 Dunalley bushfires. Its intimate spaces are solid and protecting, yet open through expansive glazing to connect with the landscape and the vista across the bay. Budget, logistics and a high “Bushfire Attack Level” led to modular construction using prefabricated steel and precast concrete components. There are exquisite details where it counts, such as the LED and steel edge to the concrete blade, which defines the approach to the front entry.

PROJECT SUMMARY

Dunalley House on the Tasman Peninsular is a project for a young family recovering from the dramatic loss of their family holiday retreat during the devastating 2013 Dunalley bushfire. The 10ha property was left scorched and barren. The original holiday home destroyed while the family watched from the foreshore below. The client brief was for a primarily concrete building: solid and protective yet connecting with the expansive outlook across Dunalley Bay. The new building was located proximate to the water. A moderate budget and tight timeframe encouraged a semi-modular approach to construction of pre-fabricated steel and precast concrete panels. A high “bushfire attack level” rating influenced material choice. Low profile, the building stretches across the site, in response to the expansive milieu. Planning is elementary: a bunker for sleeping, and a pavilion for living, separated by a long deck that serves as both entry and axis to the bay beyond. The quiet interior allows for contemplation of changing light and weather. The deck extends on the ocean side to a fire dish, as a beacon on the bluff, a place to congregate and perhaps, a symbol of the force that transformed the property.

Stuart Tanner Architects


Dunalley House by Stuart Tanner Architects_6
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_5
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_4
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_3
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_2
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_7
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_15
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_8
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_10
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_11
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_14
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_9
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_12
© Brett Boardman Photography
Dunalley House by Stuart Tanner Architects_13
© Brett Boardman Photography

All images courtesy of Stuart Tanner Architects

 


Stuart Tanner Architects


CONTACT

PO Box 170
Battery Point 7004
Tasmania

info@stuarttannerarchitects.com.au
+61 3 6224 4377


VISIT

Stuart Tanner Architects


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s