Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Palo Alto, California, USA

Size: 5,000 sf

Year: 2018



Awards 2018

AIA California Council Residential Award of Honor

AIA Silicon Valley Design Award of Merit

AIA|LA Residential Architecture Award of Honor

Chicago Athenaeum American Architecture Award

Rethinking the Future: Global Architecture & Design Award



Architects: Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

COLLABORATORS:

Matarozzi Pelsinger Builders 

Interiors: Kristy Will Design

Landscape: Blasen Landscape Architecture

Photography: Matthew Millman, Joe Fletcher



The architecture on this residence for a young couple is a study in strong simple composition and materiality with an emphasis on craft. The massing defines solid and void, captures natural light, and connects the indoors with the landscape, seeking to ‘experience the outdoors from within.’The ground floor volumes wrapped in an elongated hand-fired brick, emphasizing the horizontality of the architecture that lays solidly on the land. Bronze-trimmed ceiling planes slide between the brick masses, and floor-to-ceiling glazed openings are captured by thin-profiled bronze frames. In contrast to the grounded brick volumes, the second floor is clad in stainless steel panels and oversized aluminum-framed windows. The lightness and openness of the second floor is nestled among the oak-tree canopies of the site.

A custom-designed element is the steel mesh screen that wraps around to enclose the kitchen for privacy, separating this from the more public “guest hosting” areas adjacent. The steel screen slides along a track embedded into the teak slatted ceiling and disappears into the pantry when retracted.At the basement level, a wine cellar and tasting room open to a sunken landscaped courtyard. A grand stairwell of floating stone steps connects the three levels. A freestanding structure set deep back into the site is a zen-like fitness/yoga studio as well as a guesthouse with a kitchenette”. An exterior trellis connects the main house with the backhouse and studio, and helps frame the backyard and surrounding landscape which integrates California native plant species, grasses and trees to compliment the materiality, geometries and site response of the architecture.

Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects


Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 05

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 06

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 07

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 04

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 02

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 01

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 03

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 08

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 09

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 11

Waverley by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects 10

All images courtesy of Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

 


Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects


Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects.jpg

Led by Partners STEVEN EHRLICH, FAIA; TAKASHI YANAI, FAIA; PATRICIA RHEE, AIA; MATHEW CHANEY, AIA; and supported by eight Principals, Associate Principals and Associates, EYRC Architects’ design philosophy starts with a profound respect for a building’s inhabitants. This humanistic approach, referred to as MULTICULTURAL MODERNISM, has permeated the firm’s culture since the beginning, informing every creation and every interaction.

Honored with the AIA NATIONAL FIRM AWARD in 2015, Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects (formerly Ehrlich Architects) is a versatile practice that has earned an international reputation for design excellence and an exemplary professional culture. Founded in 1979 as a tiny residential studio, the Los Angeles-based firm is a 40 member team that has mastered building types ranging in scale from houses to courthouses, including libraries, university centers, corporate and government facilities. EYRC Architects has been recognized with more than 150 awards including nine national AIA awards, and the title of AIA California Council Firm of the Year in 2003. more


CONTACT

 

LOCATION
10865 WASHINGTON BLVD
CULVER CITY, CA
90232
PHONE
310.838.9700

 


VISIT

Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects


Advertisements

Belzberg Architects | Bridge Residence

This slideshow requires JavaScript.


Location: Los Angeles, California, USA

Year: 2018


Awards

2018 AIA LA Residential Awards



Architects: Belzberg Architects

Photography: © Bruce Damonte



The new Bridge Residence turned the challenge of a sloping site into an opportunity to evoke quiet seclusion while creating a grand statement. The taller wing of the L-shaped house abuts a foothill to the east and features textured, dry-stacked Hera limestone that forms a predominantly opaque façade facing the neighbors uphill. Conversely, three levels of floor-to-ceiling glass, protected by deep, faceted frames, opens downhill into the site. This juxtaposition, while using divergent architectural languages, optimizes privacy, solar orientation, and use of the site.

Surrounded by a mature oak grove, the building accommodates access to the outdoors from each floor as the landscape slopes. Not only are connections from the house to the exterior important, but views through are used to accentuate the ubiquity of the verdant surroundings, the pinnacle of this is evident in the kitchen. Conceived as the control center or “bridge” of the house, the kitchen’s generous volume projects perpendicular from the hill, giving it high visibility upon arrival and to the other wing of the house. The nearly 12’ space, with floor-to-ceiling glazing on the north and south sides, appears to float when doors on both sides of the garage/multi-purpose room below are open. Its appearance emphasizes the relationship between the built form and the outdoors, and the kitchen’s place as the focal point of the home.

Belzberg Architects


Bridge Residence by Belzberg Architects-10
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-11
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-03
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-02
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects 01
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-09
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-08
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-07
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-06
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-05
© Bruce Damonte
Bridge Residence by Belzberg Architects-04
© Bruce Damonte

All images courtesy of Belzberg Architects


Belzberg Architects


Hagy Belzberg
Hagy Belzberg

Hagy Belzberg, FAIA, OAA

Founding Principal Belzberg Architects, APC

Hagy Belzberg received his Masters of Architecture with Distinction from Harvard University. In addition to Belzberg Architects professional awards and recognition, Hagy Belzberg has been honored by the American Institute of Architects California Council as an Emerging Talent, and in 2008 he won the prestigious designation of “Emerging Voice” by the Architectural League of New York. In 2010 Hagy Belzberg was elected to The College of Fellows of the American Institute of Architects for “notable contributions to the advancement of the profession of architecture”.

Since 1994, Hagy has held Graduate and Undergraduate level instructorship and lecture positions at UCLA, USC and The Southern California Institute of Architecture.
In the summer of 2013, Hagy Belzberg and Belzberg Architects have been invited to exhibit work at MOCA’s “A New Sculpturalism, Contemporary Architecture from Southern California”. This is the first extensive, scholarly examination of the radical forms that have become prolific in Southern California architecture during the past twenty-five years.

TEAM


CONTACT

Belzberg Architects
2321 Main St Santa Monica, CA 90405
phone 310.453.9611
fax      310.453.9166
hb@belzbergarchitects.com


VISIT

Belzberg Architects


 

Huon Barn House by MG Architecture Interiors

This slideshow requires JavaScript.


Location: Lucaston, Tasmania, Australia

Year: 2018



Architects: MG Architecture Interiors

Builder: Mark Nichols

Photography: © Thomas Ryan



Our brief was to create a robust home for a growing family using simple forms and rustic materials with an emphasis on buildability.

The simple detailing and forms expand on the unpretentious farmhouse vernacular and adapt the arrangement to create a series of flexible spaces for living. The application of this uncomplicated construction typology was a two-fold approach, driven initially to engage with the context in which it sits but also facilitating a pragmatic cost-effective solution to allow the carpenter/joiner client to take ownership of much of the fabrication himself.

Open, spacious and lineally uncluttered, this low cost, energy efficient home maximises visual connection with the landscape, yet provides ample protection from the elements.

The building runs east–west, to maximise passive solar performance, and combat the challenges surrounding a site where the predominant views are to the south!

As the surrounding landscaping, decks and planting progress over the coming years, we look forward to seeing this home comfortably settle into its surroundings.

MG Architecture Interiors


Huon Barn House by MG Architecture Interiors 01
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 02
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 03
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 04
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 05
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 06
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 07
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 08
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 09
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 10
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 11
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 12
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 13
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 14
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors 15
© Thomas Ryan
Huon Barn House by MG Architecture Interiors
© Thomas Ryan

All images courtesy of MG Architecture Interiors

 


MG Architecture Interiors


CONTACT

14 Molle Street Hobart
Tasmania Australia 7000
03) 62 233 446
info@mgai.com.au


VISIT

MG Architecture Interiors


Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Venice Beach, California, USA

Area: 3,300 sf

Year: 2017



Architects: Griffin Enright Architects

Photography: © Taiyo Watanabe



A 3,300 sf developer-commissioned residence, it maximizes its narrow site through strategic placement and an expansive array of telescoping glass doors. Set to one side of the property, the home’s interior spaces stretch into the side and back garden patios, where a lap pool reaches past the residence. Above the pool, the home’s second story volume extends over the patio and water below. Concentric punctures in the cantilevered  volume create an oculus over the water, directing sunlight which reflects from the pool into adjacent spaces.

The residence’s front entry path bends past a grassed driveway and concealed garage to ascend three steps to the front door. In the entrance alcove, a window peeks over the side yard pool and a skylight hovers above the stairs’ double height space. From that threshold and past the staircase to the second floor bedrooms, a loft-like living area sits two steps down, opening to the gardens and pool beyond.

Griffin Enright Architects


Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 01
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 02
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 03
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 04
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 4a
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 05
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 06
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 07
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 08
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 09
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 10
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 11
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 12
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 13
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 14
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 15
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 17
© Taiyo Watanabe
Venice Beach Residence by Griffin Enright Architects 18
© Taiyo Watanabe

All images courtesy of Griffin Enright Architects

 


Griffin Enright Architects


Griffin Enright Architects is an award-winning, interdisciplinary Los Angeles-based firm with institutional, cultural, and residential projects built nationally and abroad. Griffin Enright Architects was founded by Margaret Griffin, FAIA, and John Enright, FAIA, LEED AP, as a collaborative design practice that explores new prospects for the built environment through their integration of architectural, urban, landscape, and interior design. Using focused, inventive, and strategic thinking, they pursue unexpected solutions to transform overlooked conditions into landmark projects through their expertise in construction techniques and community engagement. more


CONTACT

Griffin Enright Architects

12468 W. WASHINGTON BLVD
LOS ANGELES, CA 90066

T: 310 391 4484
E: INFO@GRIFFINENRIGHTARCHITECTS.COM


VISIT

Griffin Enright Architects


 

V House by Shaun Lockyer Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Sunshine Coast, Queensland, Australia

Year: 2017



Awards

2018 | AIA QLD State Award | Residential Architecture

2018 | AIA Sunshine Coast House of the Year

2018 | AIA Sunshine Coast Regional Commendation

2018 | CEDIA | Best Integrated House Level I

2018 | CEDIA | Life Lived Best at Home



Architects: Shaun Lockyer Architects

Photography: © Scott Burrows



A private, landscaped, north-east courtyard forms the catalyst of the ‘V House’, which sits proudly on the edge of Sunshine Coast’s Mooloolah River. The ‘V’ refers to the floor plan which hugs the boundaries of the property allowing for a transparent living pavilion that physically and visually connects the courtyard to the water beyond. The architecture continues SLA’s dialogue of concrete, timber and stone, drawing heavily from both Modern and South-American, subtropical narratives.

Shaun Lockyer Architects


V_House by Shaun Lockyer Architects-02
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-03
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-04
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-05
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-01
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-06
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-07
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-08
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-09
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-10
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-11
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-12
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-13
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-14
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-15
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-16
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-17
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-18
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-19
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-20
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-21
© Scott Burrows
V_House by Shaun Lockyer Architects-22
© Scott Burrows
All images courtesy of Shaun Lockyer Architects

 


Shaun Lockyer Architects


Shaun Lockyer Architects (SLa) award winning Brisbane architects formed in 2009 to focus on modernist architecture that connects people and place. Inherent within each project is a desire to craft memorable, sustainable and efficient design solutions that add value to the inhabitants’ lives. SLa engages in the design and delivery of bespoke architectural homes for private clients who value a collaborative and transparent design process. Each SLa commission employs a versatility and passion that transcends scale and budget.

The firm is led by Shaun Lockyer, AIA, who presents over 20 years of international design experience, including four years as an associate at SAOTA in South Africa, and nine years as Director and Partner at Arkhefield in Brisbane, QLD. Outside of the practice, Shaun is recognised for his contribution to architectural education and support of the profession. Alongside Shaun, associates of the firm, Jen Negline and Michael Ford lead the large-scale projects for the SLa team.

The outcomes of all the work at SLa are a reflection of the extraordinary efforts of the team which is comprised of Adam Laming, Andrew Brown, Catherine Forsyth, David Langley, Georgia Calvino, Ivy Verlaat, Jen Negline, Kevin Li, Laura King, Lucy Hyndman, Lyle Mitrovich, Matt Napper, Michael Ford, Neva Wethereld and Shaun Lockyer.


CONTACT

Level One
15 Masters Street

Newstead, Queensland 4006

(07) 3257 7288

info@lockyerarchitects.com.au


VISIT

Shaun Lockyer Architects