Portsea Beach Shack by Pleysier Perkins Architects

This slideshow requires JavaScript.

Location: Portsea, Mornington Peninsula, Australia

Year: 2017



Architects: Pleysier Perkins Architects

Builder: Kleev Homes

Photography: © Michael Kai



A small addition and intricate interior intervention to a classic 1960s beach shack situated only a stone’s throw away from Portsea’s iconic Shelly Beach.

This charming four-bedroom cottage had a lot of existing Mid-century Modernist features to work with including lattice steel trusses, painted brick and white timber windows. The client’s brief was to build on this and improve the use and internal flow of the kitchen/living spaces, create a better connection to the garden as well as make design updates to the joinery, lighting and bathrooms.

To the front a modest reverse lean-to addition sits respectfully back from the original beach shack and surrounding houses. Inside is a relaxed and light multipurpose hangout – that opens up front and backyard alike – blurring the lines between the inside and the outdoors. A painted brick spine and concrete bench continues to the outside either end of this room, connecting the two outdoor spaces and creating the backdrop to a front garden sitting ledge and a playful backyard BBQ and pizza oven.

Pleysier Perkins Architects


portsea beach shack by pleysier perkins architects
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_01
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_02
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_03
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_04
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_05
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_06
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_07
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_08
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_09
© Michael Kai
portsea beach shack by pleysier perkins architects_11
© Michael Kai

All images courtesy of Pleysier Perkins Architects


Pleysier Perkins Architects


Pleysier Perkins is a Melbourne based architecture and interior design practice established by Ramon Pleysier and Simon Perkins in 2002. They share responsibility for a diverse range of mainly residential projects with Studio Director Berit Barton and Associates Anthony Dann, Ross Berger and Julian Legg. All are supported by a talented team of architects, interior designers and graduates. more


CONTACT

Pleysier Perkins Architects

2/40 Green St,
Prahran, Victoria 3181, Australia

+61 3 9533 6766


VISIT

Pleysier Perkins Architects


 

Advertisements

Constant Springs Residence by Alterstudio Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Austin, Texas, USA

Area: 3,600-square-foot

Year: 2016


constant springs residence by alterstudio architecture-section


Awards

2018 Texas Society of Architects Design Award

2018 IIDA Excellence in Design Award

2017 American Architecture Prize

2018 AIA Austin Design Award



Architects: Alterstudio Architecture

Design Team: Kevin Alter, Ernesto Cragnolino, Tim Whitehill, Joseph Boyle

Photography: © Casey Dunn



The opportunity to live simultaneously in the center of the city and in an isolated refuge presented a powerful circumstance for this family of four. The house emphasizes a dynamic spatial sequence while also creating an abstract backdrop for the serendipity of light, reflection, circumstance and view.

An unmitigated roof defines a precinct for living and creates continuity throughout the property while a delicate custom-glazed window wall, accentuated by monolithic corner glazing, connects the interior to the outdoors. Inhabitation is here defined between a lush front courtyard and a dynamic expanse of nature behind. A magnificent live oak with an unusually tall trunk allowed for adjustment of the steep grade. The ubiquitous wood ceiling opens to allow the tree to pass through and an ipe deck permits the penetration of water. A second opening in the ceiling invites light and rain deep into the core of the house.

Alterstudio Architecture


constant springs residence by alterstudio architecture 01
© Casey Dunn
constant springs residence by alterstudio architecture 02
© Casey Dunn
constant springs residence by alterstudio architecture 03
© Casey Dunn
constant springs residence by alterstudio architecture 04
© Casey Dunn
constant springs residence by alterstudio architecture 05
© Casey Dunn

All images courtesy of Alterstudio Architecture


Alterstudio Architecture


Alterstudio Architecture, LLP of Austin, Texas is a full service architecture and design firm known for its intellect in design, inventiveness, craftsmanship, and details. The work is rooted in deep-seated virtues of architecture – generous space making, shrewd manipulation of day-lighting, and meticulous attention to detail. The heightening of direct human experience and the framing of the complex circumstances of their situations are at the core of each project. more


CONTACT

Alterstudio Architecture

Cambridge Tower
1801 Lavaca Street Suite #106
Austin, Texas 78701

1-512-499-8007
info@alterstudio.net


VISIT

Alterstudio Architecture


Private house, Peckham, London | Al-Jawad Pike Architects

This slideshow requires JavaScript.

Location: Peckham, London, UK

Year: 2018

 



Architects: Al-Jawad Pike
Structural Engineer: Davies Maguire + Whitby
Contractor: PSS construction
Photography: © Ståle Eriksen


The project provides a new two-storey rear extension to this Victorian terraced house in South London. The existing narrow kitchen extension on ground floor was remove and replaced with a new light filled kitchen and dining area. The ground floor is expanded sideways filling the entire width of the plot with reconfiguration of the existing internal layout to incorporate a washroom and generous arrival hall. Volumetrically, the ground and first floor extension is articulated into two distinct volumes constructed from a light coloured pigmented concrete block, which provide a subtle distinction from the main house. The windows in this new volume are made from oak, which has also been used in the interiors.

Al-Jawad Pike Architects


private house_peckham_london_al-jawad_pike_01
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_02
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_03
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_04
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_05
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_06
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_07
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_08
© Ståle Eriksen
private house_peckham_london_al-jawad_pike_09
© Ståle Eriksen

All images courtesy of Al-Jawad Pike Architects

 


Al-Jawad Pike Architects


Al-Jawad Pike is an award-winning London-based architectural studio founded in 2014 by Jessam Al-Jawad and Dean Pike. Prior to setting up the studio, Dean and Jessam spent 10 years each working at David Chipperfield Architects, gaining extensive experience on a wide range of high-profile projects.

The studio has a strong design focus, and is recognised for the quality of its built work.

learn more about Al-Jawad Pike Architects


CONTACT

Al-Jawad Pike Architects

Unit 2.3, 1-5 Vyner Street,
London, E2 9DG
T +44(0)20 8981 8141
studio@aljawadpike.com


VISIT

Al-Jawad Pike Architects