The Makers House by Liddicoat & Goldhill

This slideshow requires JavaScript.


Location: East London, UK

Internal Area: 221 m²

Client: Liddicoat & Goldhill


Awards

RIBA London Award 2018



Architects: Liddicoat & Goldhill

Contractor: Liddicoat & Goldhill Development LTD

Structural Engineers: Fluid Structures

Model Photos: Sam Grady

Photography: Keith Collie & Jo Willis



Having bought the site in 2012, we won planning permission, raised finance and built the house – by hand as the main contractor – over the following four years. We set their own brief – to explore the ideal texture and atmosphere of domestic architecture. This experimental objective was achieved while simultaneously satisfying the constraints of speculative residential development.

Set within the Victoria Park Conservation area, the irregular site was constrained by neighbours’ rights to light, and proximity to Listed Houses. Scrupulous computer analysis allowed the house’s asymmetric form to be tuned to capture key moments of sunlight while forming apparently regular interior spaces.

Our pursuit of craftsmanship and tactility is reflected in the House’s rich palette and varied processes of fabrication. The exterior combines roman brickwork with inky pigmented zinc roofing and bleached larch carpentry. Internally, the structural steel- and timber-work is exposed, and is married to a restrained palette of reclaimed and re-purposed industrial materials.

At ground floor, a multi-level ’broken plan’ combines the raised sitting room, lofty kitchen and intense basement snug and larder. Each room maintains a discreet atmosphere programme, despite forming a highly connected living terrain. A ground source heat pump is the main source of energy for the house.

Increasingly lightweight materials are deployed in the upper, sleeping levels, which are unified by a rhodesian mahogany floor reclaimed from Hove Bus Station. The attic is conceived as a north-lit studio, while calm bedroom suites are arranged on the first floor. To the rear an expansive suite combines spaces for sleeping, bathing, dressing and contemplation. A panelled wall slides on cast iron to one side to define or amalgamate the bedroom and bathroom spaces. Expansive, bright circulations are designed to display art and family objects, or for occupants to enjoy moments of pause.

Liddicoat & Goldhill


the makers house by liddicoat & goldhill-01

the makers house by liddicoat & goldhill-02

the makers house by liddicoat & goldhill-03

the makers house by liddicoat & goldhill-04

the makers house by liddicoat & goldhill-05

the makers house by liddicoat & goldhill-06

the makers house by liddicoat & goldhill-07

the makers house by liddicoat & goldhill-08

the makers house by liddicoat & goldhill-09

the makers house by liddicoat & goldhill-10

the makers house by liddicoat & goldhill-11

the makers house by liddicoat & goldhill-12

the makers house by liddicoat & goldhill-13

the makers house by liddicoat & goldhill-14

the makers house by liddicoat & goldhill-14a

the makers house by liddicoat & goldhill-15

the makers house by liddicoat & goldhill-16

the makers house by liddicoat & goldhill-17

the makers house by liddicoat & goldhill-18

the makers house by liddicoat & goldhill-19

the makers house by liddicoat & goldhill-20

All images courtesy of Liddicoat & Goldhill

 


David Liddicoat & Sophie Goldhill


David Liddicoat MA (CANTAB) MA (RCA) RIAI

David combines material experimentation with knowledge of construction where he is continuously refining the design of simple and elegant assembly details.

David studied under Tom Holbrook, Peter Carl and Dalibor Vasely at Churchill College, Cambridge. He began working in international design studio Studio Daniel Libeskind in Berlin before returning to London to work in small, design-led practices.

David has been a regular contributor to BD Magazine, the AJ, Architecture Today & AR.. He has lectured at the good homes alliance and The New City, Wallpaper* lecture series. David is a keen cyclist and recently completed Cycle to Cannes.

Sophie Goldhill BSC HONS (UCL) MA (RCA) RIBA CR

Shortlisted for the AJ Emerging Woman Architect of the Year Award, Sophie combines Conservation specialism (she is an RIBA Conservation Registrant) with experience of on-site delivery of construction projects.

Her architectural imagination was sparked through painting at the Slade school of fine art. Sophie studied at The Bartlett followed by RCA. Her thesis project was shortlisted for the RIBA Silver Medal, won the Thames & Hudson school Prize and the Will Alsop award for Urbanism.

She has gained a breadth of experience at a variety of award-winning architect and urban design studios ranging for the multi national EDAW, international Foster & Partners down to establishing the small & bespoke Carl Turner Architects.

Sophie is an external part 3 examiner and is part of the London School of Architecture (LSA) practice network.


CONTACT

London

Soho Works, Unit 4.07, The Tea Building, 56 Shoreditch High St,  London, E1 6JJ

+44 020 7923 2737
info@liddicoatgoldhill.com

Margate

Studio 10
The Printworks
1c Union Row
Margate, CT9 1PP

+44 020 7923 2737
info@liddicoatgoldhill.com


VISIT

Liddicoat & Goldhill


 

Advertisements