Sorrento House by Figureground Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Sorrento, Victoria, Australia

Area: 190 m2

Year: 2017


 


Awards

2017
Victorian Architecture Awards
John & Phyllis Murphy Award for Residential Architecture (Alterations & Additions)



Lead Architect: Matt Rawlins
Builder: PM Versteegen and Sons Pty Ltd
Engineer: Maurice Farrugia & Associates Pty. Ltd.
Photography: © Derek Swalwell



A 1980s beach house is given a new lease on life with the addition of a playroom, first floor deck and expanded living spaces. The original split-face block base is kept and the new program is grafted on, greatly enhancing orientation and functionality.

Figureground Architecture


sorrento house by figureground architecture
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-01
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-02
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-03
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-04
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-05
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-06
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-07
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-08
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-09
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-10 a
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-10
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-11 a
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-11
© Derek Swalwell
sorrento house by figureground architecture-12
© Derek Swalwell

All images courtesy of Figureground Architecture

 


Figureground Architecture


Figureground Architecture is a Melbourne based architectural studio established in 2011.

Since its recent inception Figureground has developed a reputation as a leader in innovative hospitality design, gaining awards for early projects such as Pope Joan Bar and Industry Beans Café and Roastery.


CONTACT

Studio 1, Level 1, 156 George St Fitzroy Victoria 3065

+61 3 9015 8631

info@figureground.com.au


VISIT

Figureground Architecture


 

 

Advertisements

House Elysium by Studio Prineas

This slideshow requires JavaScript.


Location: Newtown, New South Wales, Australia

Area: 339 m2

Year: 2015



Architects: Architect Prineas

Photography © Chris Warnes



The brief – Reinvent a grand Victorian-era terrace to shift the main formal living areas from the front of the home to the more relaxed and private rear garden, one level below the street. Extend this new living space and open up the back two floors to the outdoors, and can you re-landscape the gardens while you’re there? And add a rear garage with a studio above it?

The result – The original home is now a sophisticated urban retreat suited to a busy 21st century family. A new multi-level plywood extension inserted into the main rear living room proudly distinguishes old from new and connects several levels of the house to the garden for the very first time.

A mirrored box containing an ensuite, inserted into what was formerly a second bedroom, which is still resplendent with its original Victorian ceiling and floor details, exemplifies our contemporary-meets-classic approach.

The feeling: Generous, inviting, surprising and with the new garden outlook, ultimately happy.

Studio Prineas


studioprineas-img-elysium-01
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-01
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-02
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-03
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-04
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-05
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-06
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-07
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-08
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-09
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-10
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-11
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-12
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-13
© Chris Warnes

All images courtesy of Studio Prineas


Studio Prineas


Eva-Marie Prineas.jpg
Eva-Marie Prineas
Principal

Eva-Marie Prineas founded Studio Prineas in 2004. Her background and passion for heritage conservation and sustainable design forms the basis of the Studio Prineas philosophy of understanding and adapting places that are already special.

Eva-Marie’s award-winning approach to design stems from an intuitive understanding of what to keep and what to cleverly adapt in her projects. She prides herself on her studio’s collaborative skills and personally invests in client relationships to ensure each project is a combined effort with a shared vision.

Eva-Marie was a co-founder of DARCH – the Australian Institute of Architects (AIA) group for emerging architects, and maintains a role as guest critic at the University of Sydney. She is also an examiner for the architects’ registration exam at the NSW Board of Architects. In 2007 Eva-Marie was elected onto the NSW Chapter Council for the Royal Australian Institute of Architects and has continued to contribute to numerous juries including the AIA Awards.


CONTACT

Studio 504
19a Boundary Street
Rushcutters Bay
NSW 2011 Australia

+61 2 9332 2006
hello@studioprineas.com.au


VISIT

Architect Prineas


 

GM Residence by CUBYC Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Vlaams-Brabant, Belgium

Year: 2017



Architects: Cubyc Architects

Landscape: Buro Voor Buitenruimten

Photography: © Tim Van de Velde


gm residence by cubyc architects_01
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_02
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_03
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_04
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_05
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_06
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_07
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_08
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_09
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_10
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_11
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_12
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_13
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_14
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_15
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_16
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_17
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_18
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_19
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_20
© Tim Van de Velde
p1c1utv9o76fu1aar1mpe1vljp2gp
© Tim Van de Velde

All images courtesy of Cubyc Architects


Cubyc Architects


CONTACT

TER STRATEN 34
8200 BRUGGE, BELGIUM

T +32 50 39 51 22
F +32 50 39 51 24

INFO@CUBYC.BE


VISIT

Cubyc Architects