House Elysium by Studio Prineas

This slideshow requires JavaScript.


Location: Newtown, New South Wales, Australia

Area: 339 m2

Year: 2015



Architects: Architect Prineas

Photography © Chris Warnes



The brief – Reinvent a grand Victorian-era terrace to shift the main formal living areas from the front of the home to the more relaxed and private rear garden, one level below the street. Extend this new living space and open up the back two floors to the outdoors, and can you re-landscape the gardens while you’re there? And add a rear garage with a studio above it?

The result – The original home is now a sophisticated urban retreat suited to a busy 21st century family. A new multi-level plywood extension inserted into the main rear living room proudly distinguishes old from new and connects several levels of the house to the garden for the very first time.

A mirrored box containing an ensuite, inserted into what was formerly a second bedroom, which is still resplendent with its original Victorian ceiling and floor details, exemplifies our contemporary-meets-classic approach.

The feeling: Generous, inviting, surprising and with the new garden outlook, ultimately happy.

Studio Prineas


studioprineas-img-elysium-01
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-01
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-02
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-03
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-04
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-05
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-06
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-07
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-08
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-09
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-10
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-11
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-12
© Chris Warnes
house elysium by studio prineas-13
© Chris Warnes

All images courtesy of Studio Prineas


Studio Prineas


Eva-Marie Prineas.jpg
Eva-Marie Prineas
Principal

Eva-Marie Prineas founded Studio Prineas in 2004. Her background and passion for heritage conservation and sustainable design forms the basis of the Studio Prineas philosophy of understanding and adapting places that are already special.

Eva-Marie’s award-winning approach to design stems from an intuitive understanding of what to keep and what to cleverly adapt in her projects. She prides herself on her studio’s collaborative skills and personally invests in client relationships to ensure each project is a combined effort with a shared vision.

Eva-Marie was a co-founder of DARCH – the Australian Institute of Architects (AIA) group for emerging architects, and maintains a role as guest critic at the University of Sydney. She is also an examiner for the architects’ registration exam at the NSW Board of Architects. In 2007 Eva-Marie was elected onto the NSW Chapter Council for the Royal Australian Institute of Architects and has continued to contribute to numerous juries including the AIA Awards.


CONTACT

Studio 504
19a Boundary Street
Rushcutters Bay
NSW 2011 Australia

+61 2 9332 2006
hello@studioprineas.com.au


VISIT

Architect Prineas


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s