Podesta Residence by Brininstool + Lynch

This slideshow requires JavaScript.


Location: Vero Beach, Florida, USA
Area: 8,100 square feet
Year: 2013



Architects: Brininstool + Lynch
Contractor: Huryn Construction
Consultants: McCarthy and Associates, Structural
Photography: © Christopher Barrett



This winter residence, located on the Atlantic coast of Florida, is part of a planned residential community with specific guidelines regulating the exterior design of the buildings to be “Anglo-Caribbean” in character. Our brief was to create a bright, modernist experience for the interior and courtyard while observing the detailed architectural rules of the development. Our response was to subdue the traditional forms as much as allowable, resulting in a mannerist approach to the envelope of the house, and to create an interior with articulated views to the exterior and flush with natural light. The water of the pool and the geometry of the piazza-like courtyard become integral to the experience of the interior through the use of full-height expanses of glass against the living areas of the house.

Brininstool + Lynch


podesta residence by brininstool + lynch-01
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-02
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-03
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-04
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-05
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-06
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-07
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-08
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-09
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-10
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-11
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-12
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-13
© Christopher Barrett
podesta residence by brininstool + lynch-14
© Christopher Barrett

All images courtesy of Brininstool + Lynch

 


Brininstool + Lynch


Brininstool + Lynch.jpg
Brininstool + Lynch

Established in Chicago in 1989, Brininstool + Lynch has been bringing rigor, vision, and elegance to diverse projects since its founding. The work is firmly rooted in the proud architectural legacy of Chicago; it unabashedly celebrates its kinship with the rigorous modernism of Mies van der Rohe, as well as its sympathy for Frank Lloyd Wright’s marriage of building and landscape. And, in the pragmatic Chicago tradition, Brininstool + Lynch is a firm whose work is as much driven by process as it is by product. The result is architecture that is as enduring and timeless as it is graceful and powerful.

Learn more about Brininstool + Lynch 


CONTACT

Brininstool + Lynch, Ltd.
1144 W. Washington Blvd.
Chicago, IL 60607
312.640.0505


VISIT

Brininstool + Lynch


 

Advertisements

Limerick House by Solomon Troup Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Eganstown, Victoria, Australia
Area: 195 m2
Year: 2017



Architects: Solomon Troup Architects
Lead Architects: Lachlan Troup, Beth Solomon
Builder: Arc Design & Build
Photography: © Tatjana Plitt



Limerick House is a modest addition to an existing dwelling on a rural Victorian property. The new addition orientates the home towards the expansive country hillside views, providing a connection to its surrounds not evident in the existing dwelling.

The form of the addition was inspired by the dilapidated timber shearing sheds that inhabit the local area.

The exterior of the addition is clad entirely in spotted gum decking boards, stained black to enhance the resemblance the materiality of the dilapidated shearing sheds. The aging of the timber as it silvers off will further enhance this resemblance.

Silvertop ash lining boards were used extensively internally to contrast the dark, timber clad exterior, and to encourage the traditional notion of a warm winter weekend cabin.

The gabled form of the addition responds to the existing pitched roofs of the existing house. The new addition has the same dimensions and shape as the existing three railway cottages used to build the existing house, but is sloped on the eastern boundary to create a doorway, used to link the house to another existing house on the property.

Solomon Troup Architects


limerick house by solomon troup architects_01
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_02
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_03
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_04
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_05
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_06
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_07
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_08
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_09
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_10
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_11
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_12
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_13
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_14
© Tatjana Plitt
limerick house by solomon troup architects_15
© Tatjana Plitt

 

limerick house by solomon troup architects_17
All images courtesy of Solomon Troup Architects


Solomon Troup Architects


Led by a strong contemporary design sensibility, Melbourne-based Solomon Troup Architects are an emerging architectural practice with an unwavering commitment to creating contemporary and timeless residential homes and commercial spaces. more


CONTACT

Solomon Troup Architects

4 Gray Street
Brunswick, Victoria 3056
Australia

Ph 0418 135 093


VISIT

Solomon Troup Architects


Via Media Residence — Matt Fajkus Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Austin, Texas, USA
Year: 2018



Architects: Matt Fajkus Architecture
Project Manager: Alberto Rodriguez
Design Team: Matt Fajkus, David Birt
General Contractor: Risher Martin Fine Homes
Interior Design: Michelle Tumlin Design
Photography: © Leonid Furmansky



When the eventual owners first visited the existing Alan Taniguchi house in Austin’s Westlake Hills, they knew right away this was the home they wanted to live in. Sited high in the hills, the original house was designed with balcony/deck access in every single room, opening up to the nature and tranquility just minutes away from downtown Austin. The 90’s home, however, desperately needed an update as well as an addition to accommodate their needs.

The remodel and addition respects the strong qualities of the existing structure and site, while enhancing it and supplementing it with additional development. The renovation portion includes a complete update of interior and exterior finishes to achieve a fresh aesthetic with clean lines. Wood and stone compliment the freshly-painted white stucco from the outside, while the interior finishes are kept simple to accentuate the sweeping views of the rolling hills. The design reworks the kitchen area for an articulated yet open kitchen/dining experience, and features flush panel walnut cabinets, white Silestone countertops waterfall edge island, and sleek Wolf appliances.

As a film producer/editor from Los Angeles, the husband needed a workspace that could be separated from the domestic life. A freestanding structure was added which acts as both a studio and a pool house. The new live/work space defines the southern edge of the pool with adjacent hot tub and BBQ area, squaring up the courtyard which was also re-designed to suit the family’s lifestyle and act as the unifying element between the buildings. The additional structure is strategically positioned to frame views to the pool, the hills, and the cactus-filled slope in the back. A wood-clad accent wall extends from the wood deck, further emphasizing the indoor-outdoor connection, with a sequence of covered patios connecting the addition to the main house. The intention is to be as much a platform to experience the surrounding landscape as it is a container to enable the flow of daily work and live functions.

Matt Fajkus Architecture


01+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
02+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
03+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
04+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
05+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
06+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
07+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
08+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
09+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
10+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
11+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
12+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
13+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
14+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
15+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
16+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
17+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
18+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
19+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
20+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
21+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
22+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
23+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
24+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
25+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
26+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
27+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
28+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky
29+via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture.+photography+by+leonid_furmansky
© Leonid Furmansky

via+media+residence+by+matt+fajkus+architecture+-+before+photos 30

All images courtesy of Matt Fajkus Architecture

 


Matt Fajkus Architecture


mattfajkus
Matt Fajkus

A native of Austin, Matt Fajkus holds a Master in Architecture from the Harvard University Graduate School of Design, where he completed his thesis work with Pritzker Prize-winning architect Rafael Moneo. Before going independent in 2010 and establishing MF Architecture, Fajkus achieved significant experience in architectural practice. While working for the world-renowned firm Foster + Partners in London for several years, he worked on the design of numerous high-profile, international large-scale projects. Starting at firms in 1998, he also worked on numerous small-scale award-winning projects while with Max Levy Architects in Dallas, Brinkley Sargent Architects, and Julie Snow Architects in Minneapolis. In 2012, Fajkus was awarded two AIA National Emerging Professional Awards.

In addition to leading MF Architecture, Fajkus is a Tenured Associate Professor at The University of Texas at Austin School of Architecture, where he teaches courses in design, technology, daylighting and integrated sustainability. In 2013 he was recognized with the University of Texas System Regents’ Outstanding Teaching Award – the highest teaching honor awarded by the entire school system. Additionally in 2013, Fajkus was presented with the Faculty Scholarship Award for Innovative Practice, and the ACSA/AIAS National New Faculty Teaching Award in 2012. He has co-authoring a book titled Architectural Science and the Sun, which is currently under contract with Routledge Publishers.

Fajkus is a LEED Accredited Professional and a licensed architect in the State of Texas. Fajkus was named the winner of the Engineering, Architecture and Design category at the 17th Austin Under 40 Award in 2015, and the winner of AIA Austin’s Emerging Professional Achievement Honor Award in 2017.

matt@mfarchitecture.com 

TEAM MF Architecture


CONTACT

Matt Fajkus Architecture LLC
900 East 6th Street, Suite 100, Austin, Texas 78702
P : 512 . 432 . 5137
E : info@mfarchitecture.com


VISIT

Matt Fajkus Architecture