The Ash | Dalecki Design

This slideshow requires JavaScript.


Location: Morley, Perth, Western Australia
Year: 2018



Awards

FINALIST – STATE:  2018 Building Designers Association of Western Australia – Best New Residential Design up to $500k



Architects: Dalecki Design
Builder: Limitless Building
Styling: Anna Flanders
Photography: © Dion Robeson



Design it ‘Layered’

The owner’s of ‘The Ash’ came to Dalecki Design looking to create a light, bright home with a functional layout utilising a layered, mixed material palette. As a young, growing family, it was imperative that the home was not only suited to their current lifestyle needs, but also supported them through the different stages of life. It was also extremely important for the family that there be a strong connection between the indoor and outdoor living zones that takes advantage of the block’s northern aspect.

Working closely with the client, Dalecki Design was able to create a 4 bedroom, 2 bathroom family home with a durable, mixed material palette that will stand the test of time, with the inherent beauty of each product ageing alongside the growing family.

Dalecki Design created a ‘U’ shape layout for the home, which wraps around a central courtyard and alfresco zone, creating a cohesive indoor/outdoor connection. This layout allows the home owners to have views to the outdoors from all areas of the house, whilst also allowing the northern sun to penetrate through the open courtyard and into the home.

Openings throughout the home are strategically positioned to gain winter northern sun whilst also capturing the summer breezes. The pond on the southern orientation of the home acts as a ‘cooling zone’ to further assist in cooling these summer breezes before they enter the home, whilst also providing a dual sided outdoor view from the open plan living zone.

Given the home’s footprint takes up a large percentage of the block, layered landscaping has been incorporated to ensure that wherever the family may be within the home, they will have clear views of external greenery. This includes the rooftop garden which has been incorporated to provide a sense of being grounding with the surrounding environment from the upper level of the home.

The layered material palette incorporates feature brick and block work which seamlessly flows from inside to out, as well as exposed concrete and timber to add a textural dimension to the simple form of the house. The continuation of the layered, mixed material palette from the internal to external zones aids in the flow between the indoors and outdoors, creating cohesion between these two spaces. The home owners experience the sense of cohesion between the two zones as soon as they walk through the front doors, being greeted with obscured views of the central courtyard through a breeze wall screen, providing an immediate connection whilst still retaining an aspect of privacy.

The home has been separated in to two distinct zones over two floors, allowing both the children and the parents to have their own space and privacy as they grow. The home’s compact, yet spacious functional layout means there are no large distances to travel between internal spaces, with the ability to easily site and communicate between spaces creating a sense of connection internally between all zones.

A feature two and a half storey entry void, with north facing clerestory windows have been incorporated to flood natural light to the central passage, brightening a traditionally dark area of the home and diffusing light throughout to create a light, bright home.

Dalecki Design


TheAsh-Dalecki Design_01
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_02
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_03
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_04
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_05
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_06
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_07
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_08
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_09
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_10
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_11
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_12
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_13
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_14
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_15
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_16
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_17
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_18
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_19
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_20
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_21
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_22
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_23
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_24
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_25
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_26
© Dion Robeson
TheAsh-Dalecki Design_27
© Dion Robeson

All images courtesy of Dalecki Design


Dalecki Design


Dalecki Design is a multi award winning boutique Perth Building Designer.

Founded by Janik Dalecki, the firm delivers bespoke design solutions tailored to meet each of their client’s unique ways of living.

With over a decade of experience in the industry, Dalecki Design has developed a reputation for delivering contemporary designs and interiors finished to exceptional quality.

Specialising in custom home design, with a particular focus on adaptive reuse, Dalecki Design enjoys the challenge of utilising character structures as a basis for modern homes that meet current living needs.

Dalecki Design has provided design solutions catered specifically to client’s needs and budgets across a variety of scales and functions, for home additions and renovations as well as new developments.

As a firm, Dalecki Design has a strong belief that design should contribute positively to the environment. This has led to a focus on sustainable design solutions, in particular passive solar design.


CONTACT

Dalecki Design

PHONE:

(08) 6154 2926

EMAIL:

hello@daleckidesign.com.au

OFFICE:

Shop 46/87 Bulwer Street

Perth, WA 6000, Australia

POSTAL:

PO BOX 478

Inglewood, WA 6932


VISIT

Dalecki Design


 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s