REFRESH*DESIGN for Baker Boys Beach House

Location:
Stradbroke Island, QLD, Australia Year: 2020

Architects: REFRESH* STUDIO FOR ARCHITECTURE

Photography: Christopher Frederick Jones

Photography: © Christopher Frederick Jones

The intent for Baker Boys Beach House was to be reminiscent of the beach shack vernacular, as it was very typical for the Island in the 60s to 90s. Exploring the qualities of long term camping, this project intends to overcome the limitations of conventional houses. Sleeping and service facilities are confined in so called ‘pods’ which are placed beside a central area, which is covered by a light roof. Like camping, this arrangement provides an experience more similar to a shelter, than spending the day inside a house.

Located on a very steep slope, the back of the house is anchored to the ground, where it is well connected to the adjoining bushland reserve. The other end of the structure is cantilevered to take full advantage of the sweeping views, while providing covered space for car parking and storage facilities.

Due to the island location the client and us opted for a pre-manufactured structural steel skeleton that was transported for installation and bolting together onsite. Dilligent coordination between the builder, then engineers and REFRESH* Architecture was essential for the location of trusses within walls; minimising the structural steel member sizes; and achieving the 4.5m cantilevered front deck.

REFRESH* STUDIO

Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones
Photography: © Christopher Frederick Jones

REFRESH* STUDIO FOR ARCHITECTURE

REFRESH* [R*] is an award-winning Brisbane based architectural design studio committed to realising finely crafted contemporary architecture responsive to brief and context. More

CONTACT

studio@refreshdesign.com.au | +61 439 252 738

OFFICE

Studio 5/33 Vulture Street
West End QLD 4101 Australia

For more information on REFRESH* STUDIO, you can view their website here:

REFRESH* STUDIO FOR ARCHITECTURE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s