Penthouse G by Juma Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Gent, Belgium

Year: 2017


Architects: Juma Architects

Photography: © Annick Vernimmen



This new penthouse was realized on the roof of an existing apartment building overlooking the 3 towers of Ghent. JUMA positioned the window sections precisely so as to frame the view onto the towers, and bring them fully to the fore.

Because of its excellent orientation, the immense terrace not only lets one enjoy the striking Ghent skyline, but also allows maximum sunlight entry. Particularly challenging elements in this project were the chimneys and technical shafts that had to be incorporated. Take, for example, the shaft that runs through the kitchen island, that has however been elegantly concealed by covering it with a gray mirror.

The bedroom and bathroom are conceived as one large suite, a layout that creates a highly spatial feeling. Finally, to minimize the weight of the rooftop penthouse, a wood frame construction was opted for.

Juma Architects


penthouse_g__JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_605_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_606_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_607_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_608_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_609_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_610_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_611_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_612_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_613_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_614_JUMA
© Annick Vernimmen
penthouse_g_615_JUMA
© Annick Vernimmen

All images courtesy of Juma Architects  © Annick Vernimmen


Juma Architects


juma-about-01
mathieu luyens & julie van de keere

JUMA Architects is a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009 with a focus on creating well-crafted and custom made structures.

learn more


CONTACT

T +32 9 279 64 29
contact@jumaarchitects.com


VISIT

JUMA Architects


 

Advertisements

Penthouse O by Juma Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Gent, Belgium

Year: 2016

Architects: Juma Architects

Photos © Cafeine



This new penthouse was bought on plan from a project developer. The client came to JUMA for the entire redesign of the proposed interior. The complete new layout also had implications for the outside facades. As such, JUMA also determined part of the outside architecture.

The new layout was to accommodate three bedrooms instead of the existing two, using the same floor surface and without changing the interior program or sacrificing the sense of spaciousness. JUMA set out in search of the most logical layout and came up with a design defined by circulation lines that maximize the available floor space. A central block was placed between the sitting area and the kitchen with dining room, fitted with an incorporated gas fireplace on the side of the living room and the kitchen recess on the other.

Placed in between these two elements is a storage area for the kitchen. Along the central block, the volume of the storage space is continued to accommodate a desk. The low cabinet in the seating area houses the TV and gently leads to the hallway.

An additional request concerned the elevator, which the client(s) wanted to open directly into the penthouse and not into a common hall. When the elevator doors open, one is immediately immersed in a homely atmosphere which is in part determined by the warmth of the dark parquet in Hungarian point. The double glazed door between the entrance and living room is fireproof to meet safety requirements. It also brings natural light deep into the space, and ensures, in this way, that one need not enter through a dark entry space. The fixed furniture is finished in a light larch veneer which contrasts nicely with the dark, distinctive floor.

Juma Architects


penthouse_o_557_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_517_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_532_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_553_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_548_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_549_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_545_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_543_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_530_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_527_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_531_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_526_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_524_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_521_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_519_JUMA
© Cafeine
penthouse_o_518_JUMA
© Cafeine

 All images courtesy of Juma Architects  © Cafeine


Juma Architects


juma-about-01
mathieu luyens & julie van de keere

JUMA Architects is a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009 with a focus on creating well-crafted and custom made structures.

learn more


CONTACT

T +32 9 279 64 29
contact@jumaarchitects.com


VISIT

JUMA Architects


 

Rechtvaardige Rechters by Juma Architects

 

This slideshow requires JavaScript.


Location: Ghent, Belgium

Year: 2014


 


 

Design Agency: JUMA Architects 
Designer: Mathieu Luyens en Julie van De Keere
Photography: © Cafeine

 


Restaurant Rechtvaardige Rechters on the Saint Bavo Square in Ghent needed a thorough makeover. The original arrangement of the tables was disorderly and the chairs looked rather ungainly. The colour palette was wrong, the lighting was inadequate and the checkout counter, which mainly consisted of open cabinets, left a sloppy impression. Urgent time for a couple of much needed interventions.
JUMA first wanted to add some structure by introducing a long, custom-designed, leather bench along which all the tables could be arranged. The bench was finished in a warm cognac colour and exudes a pleasant and inviting feel. The wooden tabletops provide a natural accent that contrasts with the refined design of the typically black Thonet chairs.
To emphasize the youthful character of the place, graphic designer Valentine De Cort was commissioned to make a large, playful wall drawing of the life surrounding the ever-impressive Saint Bavo Cathedral.

Customers will indeed be able to recognize many prominent figures in the drawing! Hiding amidst all those characters, for example, is the thief of the missing panel of the Ghent Altarpiece from which the restaurant takes its name.
JUMA’s lighting design combined a variety of different types of light fixtures that together create a cosy feel. Especially the big brass spherical hanging lamps attract attention while the sleek white ceiling fixtures with their movable spotlights remain discreet.
A number of walls were covered in a soft, shiny fabric that is also used in the new transition area that leads to the toilets. The checkout counter was renewed and shelves were designed onto which wine bottles can be displayed. The walls here were painted black, while the ceilings were given a white colour.
The icing on the cake is the stone cladding of the existing bar. The veined, polished stone gives the restaurant the allure it deserves.

JUMA Architects 


rechtvaardige_rechters_319_JUMA
© Cafeine
rechtvaardige_rechters_322_JUMA
© Cafeine
rechtvaardige_rechters_321_JUMA
© Cafeine
rechtvaardige_rechters_320_JUMA
© Cafeine
rechtvaardige_rechters_323_JUMA
© Cafeine

 


JUMA architects

mathieu luyens & julie van de keere


juma-about-02

JUMA Architects is a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009 with a focus on creating well-crafted and custom made structures. Our aesthetics are modern and minimal with careful usage of light, space, emotion and the unique characteristics of each location. It is our misson to efficiently deliver a project from the first planning stages through to the fine detailing of materials and furniture design. Our specific approach allows us to be passionate designers and functional builders while efficiently creating a cost effective and personal structure for our clients.

 

CONTACT

JUMA architects

Dupli dos by JUMA Architects & Minimum Arquitectura

This slideshow requires JavaScript.

 


dupli dos/pasaje al mar



Location : Ibiza, Spain

Year : 2010


Architects: JUMA architects

Photography:  © Verne Photography


This commission involved the renovation and conversion of two duplex apartments into one single residence/retreat. The two existing external stairs were removed and replaced by a single internal staircase. This intervention made it possible to create one large outdoor area and maximise the existing view. The steel canopies and wooden sun terraces act as visual links between the two original living units. In collaboration with Minimum Arquitectura.

JUMA architects


00363018_o-1024x682
© Verne Photography
dupli_dos_142_juma
© Verne Photography
dupli_dos_103_juma
© Verne Photography
dupli_dos_106_juma
© Verne Photography
dupli_dos_113_juma
© Verne Photography
dupli_dos_122_juma
© Verne Photography
dupli_dos_111_juma
© Verne Photography
012-dupli-dos-house-juma-architects-1_640
© Verne Photography
dupli_dos_102_juma
© Verne Photography
dupli_dos_143_juma
© Verne Photography
dupli_dos_105_juma
© Verne Photography
dupli_dos_144_juma
© Verne Photography
dupli_dos_108_juma
© Verne Photography
dupli_dos_115_juma
© Verne Photography
dupli_dos_101_juma
© Verne Photography
dupli_dos_127_juma
© Verne Photography
dupli_dos_116_juma
© Verne Photography
dupli_dos_114_juma
© Verne Photography
00363019_o-600x900
© Verne Photography
dupli_dos_130_juma
© Verne Photography
dupli_dos_136_juma
© Verne Photography
dupli_dos_118_juma
© Verne Photography
dupli_dos_135_juma
© Verne Photography
dupli_dos_121_juma
© Verne Photography
dsc01092-675x900
© Verne Photography
dupli_dos_137_juma
© Verne Photography
dupli_dos_119_juma
© Verne Photography
dupli_dos_134_juma
© Verne Photography
dupli_dos_124_juma
© Verne Photography
dupli_dos_138_juma
© Verne Photography
dupli_dos_125_juma
© Verne Photography
dupli_dos_126_juma
© Verne Photography
dsc01100_1-658x900
© Verne Photography
dupli_dos_145_juma
© Verne Photography
dupli_dos_128_juma
© Verne Photography
002-dupli-dos-house-juma-architects_640
© Verne Photography
dupli_dos_133_juma
© Verne Photography

 All images courtesy of JUMA Architects © Verne Photography


JUMA Architects

Mathieu Luyens & Julie Van de Keere


juma-about-03

JUMA Architects is a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009 with a focus on creating well-crafted and custom made structures. Our aesthetics are modern and minimal with careful usage of light, space, emotion and the unique characteristics of each location. It is our misson to efficiently deliver a project from the first planning stages through to the fine detailing of materials and furniture design. Our specific approach allows us to be passionate designers and functional builders while efficiently creating a cost effective and personal structure for our clients.

Biezekapelstraat 1b
9000 gent, belgium

T +32 9 279 64 29
contact@jumaarchitects.com


VISIT

JUMA Architects



Project L by JUMA architects

This slideshow requires JavaScript.


Location : Bruges, Belgium

Year: 2015



Architects: JUMA architects

Photography © Cafeine


A dilapidated old town house was thoroughly rebuilt and renovated by JUMA architects with due respect for the past.
The proximity of the water adds to the serene atmosphere that permeates the streetscape.

This feeling is brought inside through the refined and well-balanced design JUMA realized for this special project.

Although the house is located in the city centre, it welcomes one with an immediate feeling of tranquillity. The design is sophisticated and pure and conveys a sense of understated luxury through its detailing and use of beautiful materials.

The façade was fully restored to its former glory through an elaborate process of sandblasting and liming. The wooden windows were renovated according to the original model and fitted with soundproof glass.

The entrance door is original and was painted in high-gloss black, as were the garage door and dormers, forming a stark contrast with the light-coloured façade.

Entering the house is pure enjoyment as one’s gaze is immediately drawn to the rear patio overlooking the swimming pond. The patio has a covered terrace with an integrated fireplace and sauna. This cosy outdoor area is used intensively throughout the whole year.

The interior is furnished with many custom-made furniture pieces that create a quiet overall effect.

The subtle colour palette was applied throughout the house and brings unity.

JUMA architects also selected the loose pieces of furniture and often opted for round, soft shapes to create a cosy and inviting whole.

All wiring and plumbing were replaced, providing this house with every modern comfort. A home automation system was installed and the heating system was concealed where possible through a clever use of convectors or underfloor heating.

In those areas where the concealing of heating devices proved impossible, elegant, cast iron radiators with brass fittings were installed. These fit perfectly with the aged feel of the townhouse.

Finally, there is the wonderful aged parquet with wide boards that gives this project maximum allure. The details make the difference.

JUMA architects



JUMA architects

 

 mathieu luyens & julie van de keere


juma-about-04.jpg

Villa T by JUMA architects

This slideshow requires JavaScript.


Location : Spain

Year: 2015



Architects: JUMA architects

Execution in collaboration with NAM Arquitectura

Photography © Verne



Belgian clients commissioned JUMA architects to design a holiday retreat. The fallow land is characterized by a dense vegetation of pine trees and a hillside overlooking the Mediterranean Sea.

JUMA, who consider it a privilege to build in this unique context, has naturally opted to preserve as many trees on the site so as to benefit from the natural shade they provide.

Next to the driveway is a staircase that descends straight to the entrance. In this way, JUMA made full use of the slope of the terrain, bringing the first floor up to the level of the street. The first floor accommodates the bedrooms, all of which feature large window sections. To prevent overheating, these windows are equipped with blinds that consist of fine, vertical wooden slats.

The floor plan is arranged in an L-shape, fully oriented toward the side that offers the most spectacular view. The main volume of the L-form contains the kitchen, the other volume houses the seating area. In this way, both spaces embrace the terraces and provide the necessary privacy from the neighbours.

The terraces follow the natural slope of the terrain and form playful surfaces that ultimately lead to the green-blue infinity pool.The architecture is defined by a play of horizontal lines, formed by several overlapping canopies. In some places, holes have been made in the canopies, creating interesting light variations.

In terms of materials, JUMA opted for a combination of white, smooth plaster with a rough natural stone from the area.

Juma Architects


villa t by juma architects 06
© Verne
villa t by juma architects 05
© Verne
villa t by juma architects 04
© Verne
villa t by juma architects 07
© Verne
villa t by juma architects 08
© Verne
villa t by juma architects 01
© Verne
villa t by juma architects 02
© Verne
villa t by juma architects 03
© Verne
villa t by juma architects 09
© Verne
villa t by juma architects 10
© Verne
villa t by juma architects 11
© Verne
villa t by juma architects 12
© Verne
villa t by juma architects 13
© Verne
villa t by juma architects 14
© Verne
villa t by juma architects 15
© Verne
villa t by juma architects 17
© Verne
villa t by juma architects 18
© Verne
villa t by juma architects 19
© Verne
villa t by juma architects 20
© Verne
villa t by juma architects 21
© Verne
villa t by juma architects 22
© Verne
villa t by juma architects 23
© Verne
villa t by juma architects 24
© Verne
villa t by juma architects 25
© Verne
villa t by juma architects 26
© Verne
villa t by juma architects 27
© Verne
villa t by juma architects 28
© Verne
villa t by juma architects 29
© Verne

All images courtesy of Juma Architects

 


JUMA architects

Mathieu Luyens & Julie Van de Keere


juma-about-01


JUMA Architects is a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009 with a focus on creating well-crafted and custom made structures.


 


CONTACT

JUMA architects

Julie van De Keere
julie@jumaarchitects.com

VISIT :

JUMA architects