Gjøvik House by Norm Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Gjøvik, Norway

Architects: Norm Architects

Lead Architect: Linda Korndal
Architect: Mette Degn



An hour north of Oslo, located on a majestic hill side facing the Norwegian woods and Mjøsa lake, lies the Gjøvik house; a modern and minimal cluster house created by Norm Architects. The Gjøvik house, consisting of overlapping cubes of different sizes, makes for an intimate and dynamic family home with materials, levels and inbuilt, tailor-made furniture creating a minimal yet warm and secluded feeling. The house gracefully embraces the hill side terrain, merging with its surroundings in a humble and natural manner. Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style house was to give the home a cosy and inviting feel, where you can truly hibernate while taking shelter from the frigid days of Nordic winter.

“The modern cluster house gives you the sensation of being together, when not necessarily being in the same room, with thresholds defined by switching levels and materials.”

Norm Architects


gjøvik-house-norm-architects-1

gjøvik-house-norm-architects-2

gjøvik-house-norm-architects-3

gjøvik-house-norm-architects-4

gjøvik-house-norm-architects-5

gjøvik-house-norm-architects-6

gjøvik-house-norm-architects-7

gjøvik-house-norm-architects-8

gjøvik-house-norm-architects-9

gjøvik-house-norm-architects-10

All images courtesy of Norm Architects

 


Norm Architects


CONTACT

Snaregade 14
1205 Copenhagen
Denmark

info@normcph.com
+45 28 87 93 09


VISIT

Norm Architects


Advertisements

Cabine Lille Arøya by Lund Hagem Architects

 

This slideshow requires JavaScript.


Lille Arøya

 



Location : Lervik, Norway

Size : 75 m²

Year : 2014


Larvik Kommunes Byggeskikkpris 2016

lille_aroya_01


Architects : Lund Hagem

Photo: Lael Aprieto, Kim Müller, Ivar Kvaal and Alexander Westberg, Courtesy of Lund Hagem



As a direct response to the location, the new house is located “next to” the island, occupying a low rock area that had no useful qualities apart from gathering up debris from surrounding areas.

The building creates a site on stilts that latches onto the island to unite the new with the old. The new surface is then occupied with two volumes, one low volume housing bedrooms and bathrooms, and one taller roof spanning across to create a shelter for kitchen, dining and living.

Floor levels undulate and respond to the joining rock and all circulation is outdoors. The timber structure is all visible and forms the exterior as well as the interior. Glulam beams span from inside to outside and together with raw steel columns and a white concrete fireplace and bathroom shape and colour the interior.

Solid galvanized steel columns (Ø64mm), which are drilled straight into the rock with no other foundation, carry the “new site” that the house sits on. The low volume is a simple post and beam structure, whereas the tall roof is a cantilevered structure carried on minimal posts with wind bracing solved at the gables in triangular elements in wood (also used for sun shading) that are bolted to the rock.

Lund Hagem


 


PLANS


 

 Lund Hagem 


Lund Hagem is an architecture and urban design practice based in Oslo, Norway, founded in 1990.

VISIT :

 

Hytte Sirdalen by Filter Arkitekters

 


Location: Sirdalen Valley, Norway

Architects: Filter Arkitekters

Surface: 166 m²

Year:  2015

Photography: © Lise Bjelland


Given the location and the steep plot it had been desirable that the house be dug into the landscape, so it would act as an element integrated into the nature, both winter and summer.

Filter Arkitekter


_mg_3778_2_1000
© Lise Bjelland
_mg_3609_1000
© Lise Bjelland
_mg_3584_1000
© Lise Bjelland
_mg_3569_567
© Lise Bjelland
_mg_3660_567
© Lise Bjelland
_mg_3598_567
© Lise Bjelland
_mg_3619_1000
© Lise Bjelland
_mg_3634_1000
© Lise Bjelland
_mg_3751_1000
© Lise Bjelland
_mg_3405_567
© Lise Bjelland

Filter architects


Filter architects is a Norwegian architectural firm with head office in Oslo. The firm was founded in 1999 by the architects Per Olav Pedersen and Thomas Lærdal. The Oslo office consists of 6 architects (as of December 2015).
more


CONTACT

+47 23 35 32 20
Eugenies gate 8c
0168 Oslo
Norway
hjørnet av Eugenies og Sofies gate
vis-a-vis Bolteløkka skole


VISIT

Filter Arkitekters