Whitehall Road Residence | B.E Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Flinders, Melbourne, Victoria, Australia

Size: 740 ft2

Year: 2014



Architects: B.E Architecture
Photography: © Peter Clarke



Located in Flinders on the Mornington Peninsula, Whitehall Road is one of B.E Architecture’s established projects that has recently been revisited to capture current imagery.

The house at Whitehall Road is positioned at the crest of a hill, to take advantage of the sweeping views of the surrounding landscape. A grove of mature gum trees inform the location of the house; their tall and slender trunks countering the low horizontality of the building and providing shade to the pool and deck areas. The overriding gesture of the building is the massive drystone wall running the full length of the house. It is cut into the earth, at once anchoring the house and countering the exposure of the site.

Orientated to follow the drystone wall, the house is a series of rectilinear pavilions. Downplaying the scale of the five bedroom house, the pavilions allow for a variety of outdoor, indoor and interstitial spaces. The character of the interstitial spaces is further emphasised through the use of fully retractable glazing and delicate cane screening.

Stone, timber, glass and render are the predominant materials. The heaviness and solidity of the stone and the scale of the timber sections provide a strong contrast to the large expanses of glass which feature throughout. Sightlines are carefully coordinated with the glazing in a sequenced revealing of the vast landscape.

B.E Architecture


Whitehall Road Residence - B.E Architecture_01
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_03
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_02
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_04
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_06
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_07
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_08
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_09
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_10
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_11
© Peter Clarke
Whitehall Road Residence - B.E Architecture_12
© Peter Clarke

All images courtesy of B.E Architecture

 


B.E Architecture


Led by directors Broderick Ely, Jonathon Boucher And Andrew Piva, the B.E architecture team is young, dynamic and multicultural, with a range of personal interests and specialities.

Members of the firm work closely with their clients, builders and individual contractors to ensure that the building expresses the client it was built for and everything needed is in its place. The designs are quiet, yet strong creating a response that is appropriate to its surroundings with attention to materiality that ensures projects will continue to improve over the passage of time.

With more than 20 years of practice, B.E architecture has built a body of work in various locations around Australia, with international commissions currently under development.

more


CONTACT

B.E Architecture

16 Cecil Place
Prahran VIC 3181
Australia

+613 9529 6433

office@bearchitecture.com


VISIT

B.E Architecture


 

Advertisements

South Yarra Project by Studio Lancini

This slideshow requires JavaScript.


Location: South Yarra, Victoria, Australia

Year: 2018



Interior Design: Studio Lancini

Photography: © Peter Clarke


South_Yarra Project by Studio_Lancinil-1
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-2
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-3
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-4
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-5
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-6
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-7
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-8
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-9
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-10
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-11
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-12
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-13
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-14
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-15
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-16
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-17
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-18
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-19
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-20
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-21
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-22
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-23
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-24
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-25
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-26
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-27
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-28
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-29
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-30
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-31
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-32
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-33
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-34
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-35
© Peter Clarke
South_Yarra Project_ Studio_Lancinil-36
© Peter Clarke

All images courtesy of Studio Lancini


Studio Lancini


Erika Lancini Design is an Interior Design Service having 20 years experience in design within the residential, commercial and retail sectors.

For more information, visit the Studio Lancini website


CONTACT

Studio Lancini

129 Gardenvale Road – Gardenvale

Melbourne – Victoria 3185, Australia

 erika@studiolancini.com.au
T 0405-811-807


VISIT

Studio Lancini


 

Armadale Residence by B.E Architecture

This slideshow requires JavaScript.


Location: Armadale, Melbourne, Australia

Year: 2017



Architects: B.E Architecture

Architects in Charge: Broderick Ely, Andrew Piva, Jon Boucher

Photographer: Peter Clarke


 


The overall feeling of the three-storey residence in Armadale is lightness – almost an ethereal floating quality created by the sun refracting over the granite façade. This is a contradiction to the reality of the 260 tons of granite which make up the building’s skin.

The natural texture and irregularity of the split-faced material blurs the hard lines of the stacked rectilinear building. While the building is strong, it sits quietly in its surroundings.

The use of three types of granite unifies the external and internal spaces. While all the materials are all substantial, when used together, there is evenness through the house. In order for this to work, the architectural detailing was integrated with fine craftsmanship by the builders and stone masons. Working together, we were able to create subtle variation in the materials and intricate details where a slight change in the finish makes the same material fit for different function. In a few places this required thinking of atypical applications for the stone and working with suppliers to push custom fabrications. This is particularly evident in the master ensuite where a custom bath and basin were engineered from solid blocks of stone creating a seamless detailing throughout the project.

While there is permanence to the structure, the internal spaces are light and open, particularly in the living area where the fully retractable glazed doors open onto the adjacent courtyard.

The program for the house responded to the clients who were downsizing from a large family house to one that was more focused. While still accommodating rooms for visiting adult children, the house is centred around its use primarily by the couple. The rooms are purpose-built to meet their needs including shared study and extra-large master ensuite including a private outdoor shower in a secluded Japanese garden. This is a particularly unexpected detail in an urban property.

With a holistic approach, the in-house multi-disciplinary design team considered all elements of landscaping and interiors within the architecture plans. The landscaping responds to the clients’ desire to have diverse planted outlooks and terraces without the maintenance of a full lawn. Behind the privacy fence, giving little away to the street, a grove of Mount Fugi cherry trees under planted with rosemary greet visitors when they enter the site. The kitchen and other living spaces direct sightlines to low maintenance plantings on the terrace.

B.E Architecture


BE_Hampden_Rd_0464-2BE_Hampden_Rd_0443BE_Hampden_Rd_0183BE_Hampden_Rd_0120B.E_Hampden_derek029_v2B.E_Hampden_derek007B.E_Hampden_derek034B.E_Hampden_derek028BE_Hampden_Rd_0073BE_Hampden_Rd_0054BE_Hampden_Rd_0007

All images courtesy of B.E Architecture


B.E Architecture


b.e.-office-050-1-1024x683


Led by directors Broderick Ely, Jonathon Boucher And Andrew Piva, the B.E architecture team is young, dynamic and multicultural, with a range of personal interests and specialities.

Members of the firm work closely with their clients, builders and individual contractors to ensure that the building expresses the client it was built for and everything needed is in its place. The designs are quiet, yet strong creating a response that is appropriate to its surroundings with attention to materiality that ensures projects will continue to improve over the passage of time.

With more than 20 years of practice, B.E architecture has built a body of work in various locations around Australia, with international commissions currently under development.

more


CONTACT

Address

16 Cecil Place
Prahran VIC 3181
Australia

Telephone

+613 9529 6433

Email

office@bearchitecture.com


VISIT

B.E Architecture