GM Residence by CUBYC Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Vlaams-Brabant, Belgium

Year: 2017



Architects: Cubyc Architects

Landscape: Buro Voor Buitenruimten

Photography: © Tim Van de Velde


gm residence by cubyc architects_01
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_02
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_03
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_04
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_05
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_06
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_07
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_08
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_09
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_10
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_11
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_12
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_13
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_14
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_15
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_16
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_17
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_18
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_19
© Tim Van de Velde
gm residence by cubyc architects_20
© Tim Van de Velde
p1c1utv9o76fu1aar1mpe1vljp2gp
© Tim Van de Velde

All images courtesy of Cubyc Architects


Cubyc Architects


CONTACT

TER STRATEN 34
8200 BRUGGE, BELGIUM

T +32 50 39 51 22
F +32 50 39 51 24

INFO@CUBYC.BE


VISIT

Cubyc Architects


Advertisements

Villa V by Paul de Ruiter Architects

This slideshow requires JavaScript.


Program: Luxury, energy-neutral villa

Location: Bloemendaal, The Netherlands
Total floor area: 489 m² (including a basement of 154 m²)

Parcel: 994 m²

Year: 2011


 


Architects: Paul de Ruiter Architects

Project team: Paul de Ruiter & Chris Collaris

Structural engineer: Quinten R. Wildeboer

Contractor: Scholz Groep

Interior architect: i29 interior architects (i.c.w. Paul de Ruiter Architects)

Landscape architect: Kamsteeg Tuinen

Photography: Tim van de Velde & Peter Lipton


In the middle of the protected dune area of Bloemendaal, in park Brederode, we designed an energy-neutral villa complete with all the luxury and comfort. Maintaining the surrounding landscape was our starting point for the design. With as many natural materials as possible we built the house on a dune slope.

Absorbed in the environment

We came up with a design that perfectly adapts to its location. The first floor rises above the ground and the sloping landscape. The north and south façades consist of large sliding glass windows and French oak, and the other two façades are constructed of preserved Waxedwood. A large skylight in the center of the house guides daylight into the heart of the home.

“We used recycled wood from an old ship to build the entrance and the garage. ”

Efficient energy management

We organized a technical area in the garage where we placed a thermal storage system and installed the heat pump. On the roof we created an alternating pattern of moss sedum plants and solar panels to provide energy.

A wooden interior

Together with interior designer i29 we created a fluid connection between the exterior and he interior. Large surfaces of veneered plywood, used for walls, cupboards, beds and even for the fire place, connect various rooms in the villa to each other.

Paul de Ruiter Architects


All images courtesy of Paul de Ruiter Architects


Paul de Ruiter Architects


medium_paul-thumbs

Paul de Ruiter is an architect, entrepreneur, innovator and inspirator known for his sustainable, game changing architecture. De Ruiter has been contributing to the national and international debate about sustainability, CO2-neutral design and building certification methods. He is a frequently asked lecturer internationally, writes articles for professional journals and teaches at the Dutch Technical Universities.

De Ruiter completed his studies at the Delft University of Technology (The Netherlands) in 1990, where he started his doctoral dissertation “The Chameleon Skin” in 1992. In his PhD research he argues that buildings should produce rather than consume energy. Before founding his own Amsterdam-based office in 1994 he worked at leading architectural offices in Canada, Australia and the Netherlands.

Sustainable design is part of Paul de Ruiter’s DNA. His buildings are designed to allow the façades to respond intelligently to sunlight, enabling to maximize energy gain and storage. This is what gives his architecture its unique, recognizable and innovative appeal. Many of these climate façades are developed by himself, as his motto is ‘practice what you preach’. Moreover, De Ruiter believes architecture should not only generate energy in technical terms, but also in terms of the human factor. Values like happiness and inspiration combined with measurable factors such as daylight optimization to make intelligent, sustainable buildings.

Read more here


CONTACT


VISIT

Paul de Ruiter Architects


VDB House by Govaert & Vanhoutte Architects

This slideshow requires JavaScript.


Location: Sint-Martens-Latem, Ghent, Belgium

Basement: 402 sqm

Ground floor: 265 sqm

First floor: 142 sqm

Year: 2016



Architects: Govaert & Vanhoutte Architects 
Principal architects: Benny Govaert and Damiaan Vanhoutte
Structural engineering: Cobe Ingenieurs BVBA
Contractor: De Mey Eddy BVBA
Photography © Tim Van De Velde


residence_vdb_014
© Tim Van De Velde
residence_vdb_011
© Tim Van De Velde
residence_vdb_09
© Tim Van De Velde
residence_vdb_01
© Tim Van De Velde
residence_vdb_04
© Tim Van De Velde
residence_vdb_05
© Tim Van De Velde
residence_vdb_06
© Tim Van De Velde
residence_vdb_07
© Tim Van De Velde
residence_vdb_08
© Tim Van De Velde
residence_vdb_12
© Tim Van De Velde
residence_vdb_13
© Tim Van De Velde
residence_vdb_10
© Tim Van De Velde
residence_vdb_015
© Tim Van De Velde
residence_vdb_016
© Tim Van De Velde
residence_vdb_017
© Tim Van De Velde
residence_vdb_019
© Tim Van De Velde
residence_vdb_018
© Tim Van De Velde


All images courtesy of Govaert & Vanhoutte Architects  | © Tim Van De Velde 

Continue reading “VDB House by Govaert & Vanhoutte Architects”